Szőnyeg alá söpört szemétgondok

Szőnyeg alá söpört szemétgondok

Tovább súlyosbíthatja a hulladékkezeléssel kapcsolatos gondokat a kormány új rendelete, amely a kidobott hulladékmennyiség függvényében történő fizetési rendszer bevezetését szorgalmazza – állítja a Zöld Erdély Egyesület. Szerintük ezáltal az illegális szeméttárolók duzzadhatnak.

illegalis-szemetlerakok-vn-006_or_b

A helyi viszonyokat figyelembe véve nem hozhat hatékony megoldást az új kormányrendelet, amely a kidobott hulladékmennyiség függvényében történő fizetési rendszer bevezetését szorgalmazza – hívta fel a figyelmet közleményében a Zöld Erdély Egyesület. A környezetvédelmi szervezet szerint elméletben helyénvaló és üdvözlendő az új rendelet, amelynek célja a szelektív hulladékgyűjtés, illetve az újrahasznosítás ösztönzése az „annyit fizetsz, amennyit szemetelsz” elv alapján, a civilek azonban attól tartanak, hogy gyakorlatban az intézkedés visszafelé sülhet el. Szerintük sokan eltűntetik majd a hulladék egy részét, hogy kevesebbet kelljen fizetniük.

A Zöld Erdély Egyesület közleményében rámutat: jelenleg is elterjedt gyakorlat a szemét patakmedrekbe, erdőszélekre, félreeső helyekre való kihordása, tettesek pedig igen ritkán kerülnek kézre, és akkor is többnyire megússzák egy figyelmeztetéssel. Mint mondják, a legtöbb esetben – az amúgy is ritka feljelentések nyomán –, csak az illetékes polgármesteri hivatalokat tudják számon kérni, akik közpénzből fizetik a bírságot.

„Az ördögi kör ezzel bezárul: a megbotránkoztatott adófizető feljelentést tesz, a köztisztviselő büntet, a bírságot közpénzből kifizetik. Mindenki veszít, a szemetelő pedig megússza. De ha eddig az illegális szemétlerakást legalább anyagi motiváció nem bátorította széleskörűen, hát ezután majd fogja. Ugyanis, ha nem a szemétszállító cég viszi el a szemetet, hanem Józsi letalicskázza az árokba, akkor kevesebb szemétdíjat kell majd fizetnie. Sőt, ez a szemét papíron nem is fog létezni és így a statisztikai adatokat is javítja” – fogalmaznak közleményükben a civilek. A Zöld Erdély Egyesület szerint a kormány jelenlegi intézkedése nemhogy megoldaná a hulladékproblémát, hanem tovább súlyosbíthatja: még több szemét kerülhet a statisztikákból az illegális lerakókba.

A civilek úgy vélik, a helyzet annál is súlyosabb, mivel a szemetelés „évtizedek óta a legelemibb, leglátványosabb és legismertebb környezeti probléma Romániában”. A környezetvédelmi szervezet szerint épp ezért jogos elvárás lenne, hogy a kormány jól átgondolt stratégiával, a szelektív hulladékbegyűjtő infrastruktúra és az újrahasznosító ipar támogatásával, az átfogó törvényi szabályozás megteremtésével, hatékony intézkedésekkel és szigorú ellenőrzésekkel-büntetésekkel javítson a helyzeten. „Ehelyett most is egy, a helyi viszonyokat teljesen figyelmen kívül hagyó, sürgősségi kormányrendelettel igazítják hozzá a hazai törvénykezést az európai irányelvekhez. A papírforma ezzel megvan, a statisztika is javul, de a szemét az marad, igaz a szőnyeg alatt” – teszik hozzá közleményükben a civilek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »