Szólt a csengő a magyar gimnáziumokban

Szólt a csengő a magyar gimnáziumokban

Hétvégén zajlottak a magyar tannyelvű gimnáziumokban és a magyar tagozatokon a ballagási ünnepségek, melyek keretében közel nyolcezer diák vett búcsút az alma matertől. Marosvásárhelyen a három magyar középiskola – a Bolyai Farkas Gimnázium, a Református Kollégium és a Római Katolikus Teológiai Gimnázium – közösen ünnepelt pénteken, június 3-án. 

bolyai_ballagas_ (5 of 7)_b

A 293 végzős zuhogó esőben vonult ki az utolsó csengőszóra a feldíszített tantermekből. Az 59 éve Bolyai Farkas nevét viselő gimnázium igazgatója, Bálint István elmondta, a Bolyai immár ötödik éve bizonyult a legjobbnak a romániai magyar középiskolák közül. „Most mindenki a fiatalokra figyel, akik az elmúlt évek alatt lázadó tinédzserekből felnőttekké váltak. A csínytevések, szerelmek, barátságok mindig idekötnek majd titeket, mert az emlékeket nem töri meg a búcsúzás” – fogalmazott a Református Kollégium igazgatója, Benedek Zsolt. 

A ballagók nevében Jakab István elmondta, középiskolás éveik alatt találkoztak jóval és roszszal, csínytevéssel és tudománynyal, egészséges és befogadó közösséggé váltak. Székelyudvarhelyen immár hagyományosan istentisztelettel kezdődött pénteken a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium végzőseinek ballagása. „Nem szabad egy helyben megállni, nem lehet leragadni, tovább kell menni, hiszen ti vagytok a föld sói” – fogalmazott prédikációjában Tímár Erika alsósófalvi református lelkipásztor.

Utoljára szólalt meg a csengő a Bocskai István Elméleti Gimnázium végzősei számára is pénteken. Az időjárás miatt az ünnepi köszöntőkre a művelődési házban került sor. Fülöp László igazgató a magyar népmesék hőseként köszöntötte a végzősöket, akik vállukra vették a tarisznyát. Ebbe a tanárok előkészítették az útravalót, de mindenki a saját tehetsége, szorgalma és belátása szerint csomagolt bele. „Nem a naplóba beírt jegyek határozzák meg, hogy milyen emberek vagytok, hanem a szívetek” – szólt a végzős diákokhoz az intézmény vezetője.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »