Szolidaritás Németországgal

Szolidaritás Németországgal

A világ vezető politikusai támogatásukról biztosították Németországot a pénteki müncheni tragédiát követően.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok vezető politikusai támogatásukról biztosították Németországot a Münchenben péntek este, egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár által elkövetett, kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözést követően.

Francois Hollande francia elnök “förtelmes terrortámadásnak” minősítette a lövöldözést, és úgy vélte, az egyetlen cél az volt, hogy “más európai országok után Németországba is begyűrűzzön a félelem”. Az államfő leszögezte, az ország számíthat Franciaország barátságára és együttműködésére. Hozzátette, szombaton egyeztetni fog Angela Merkel német kancellárral. A franciaországi Nizzában múlt héten a francia nemzeti ünnepen követett el terrorista merényletet egy tunéziai férfi, 84-en életüket vesztették.

Boris Johnson brit külügyminiszter közölte, Nagy-Britannia kész bármilyen segítséget megadni Németországnak. A tárcavezető közleményében azt írta, sokkolták és elborzasztották a Münchenben lezajlott események. A halálos áldozatok családtagjainak részvétét fejezte ki.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyancsak együttérzését fejezte ki a lezajlott események miatt. “Egész Európa München mellett áll” – írta a politikus Twitter-oldalán.

Barack Obama amerikai elnök szintén leszögezte, Washington mindenben segíti Németországot, ami a München északi részén lévő olimpiai parki bevásárlóközpontnál lévő gyorsétteremben, majd a bevásárlóközpontban lezajlott lövöldözés kivizsgálásához szükséges. Donald Trump republikánus elnökjelölt ugyanakkor nem tudott elvonatkoztatni a kampányától, a müncheni lövöldözésre reagálva Facebook-oldalán azt írta, az Egyesült Államoknak mindent meg kell tennie, hogy az országhatárain “kívül tartsa a terrorizmust”.

Vučić részvéttávirata Angela Merkelnek

Aleksandar Vučić megbízott szerb kormányfő táviratban fejezte ki részvétét Angela Merkel német kancellárnak. Mint írta, a müncheni események ismét arra figyelmeztettek bennünket, hogy “a gyűlölet és az erőszak mindenütt és mindenhol megjelenhet”.

Vučić kiemelte, Szerbia a családi, kulturális és civilizációs értékek védelmében mindig azonos oldalon lesz Németországgal és a német néppel, s amennyire kis országként erre képes, Szerbia kész támogatást és segítséget nyújtani.

Vučić részvéttáviratot küldött Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek is.

Áder János részvétét fejezte ki

Táviratban fejezte ki részvétét Áder János köztársasági elnök Joachim Gauck német szövetségi elnöknek a müncheni fegyveres támadás után – tudatta a magyar államfő sajtófőnöke szombaton az MTI-vel.

“Megrendüléssel értesültem a számos emberéletet követelő kegyetlen fegyveres támadásról, mely tegnap este történt Münchenben. Magyarország népe és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak. Őszintén osztozunk mély fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az embertelen merénylet sérültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk” – írta Áder János Joachim Gaucknak. (Tanjug, MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »