Szolgálatba állt a világ legkorszerűbb repülőgép-hordozója

Szolgálatba állt a világ legkorszerűbb repülőgép-hordozója

Donald Trump amerikai elnök szombaton a virginiai Norfolk haditengerészeti kikötőjében tartott ceremónián szolgálatba állította a világ legkorszerűbb repülőgép-hordozójának számító Gerald R. Ford nevű hajót.

Az elnök beszédében a világon páratlannak nevezte az amerikai katonai erőt, amely – mint fogalmazott – elnöksége minden napjával erősebbé és jobbá lesz. Kiemelte: ezt az erőt jelképezi az új repülőgép-hordozó is, hiszen ha megjelenik a láthatáron, az Egyesült Államok ellenségei „reszketni fognak”.

Az Egyesült Államok 38. elnökéről elnevezett Gerald R. Ford repülőgép-hordozók egy új hajóosztályt képviseli, vagyis az első új tervezésű hajó a több mint 40 éves Nimitz-osztály óta. Az amerikai haditengerészet szerint a 335 méter hosszú nukleáris meghajtású hajó a repülőgépek fedélzeti indítására szolgáló legkorszerűbb elektromágneses katapultrendszerrel van felszerelve, és egyéb elektronikai felszereltségében is túlszárnyalja elődjeit. Az új technológiák és az automatizálásnak köszönhetően 2628 tagú legénysége kisebb létszámú a korábbi repülőgép-hordozókénál. Összesen több mint 20 új rendszerrel büszkélkedhet az amerikai haditengerészet új hajója.

Hírdetés

http://mno.hu/

Sajtóértesülések szerint építési költségei hozzávetőleg 13 milliárd dollárt (3500 milliárd forint) emésztettek fel.

Úgy tudni, további két ilyen típusú repülőgép-hordozó építését tervezik, egyiküket állítólag a meggyilkolt John F. Kennedy elnök nevét viseli majd.

A Gerald R. Ford most több éves próbán megy keresztül, első küldetése legkorábban 2020-ban esedékes.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »