Szokatlanul nyugodtan telt az idei Oktoberfest

A Németország újraegyesülésére emlékeztető mai nemzeti ünnep miatt a müncheni sörfesztivált, az Oktoberfestet, egy nappal meghosszabbították és így csak hétfő este zárul. Azonban a hosszabbítás ellenére sem éri el a látogatók száma a korábbi rekordszintet, a hat milliót.

A müncheni polgármester és a bajor kormányfő szeptember 17-én zuhogó esőben – a sokéves hagyományt követve – egy óriás-hordó csapraverésével nyitotta meg a világ legnagyobb sörfesztiválját. A rendezvény ma szintén borongós őszi időben zárul, noha egy régi megfigyelés alapján az Oktoberfest idején egy kerek héten át napos, meleg idő köszönt Münchenre.

Így volt ez idén is, ami ugyancsak hozzájárult a látogatók számának növekedéséhez, mert sokan – kiváltképpen a pavilonok tulajdonosai – attól tartottak, hogy 2016 ráfizetéses lesz.

Tény, hogy a hatóságok sem titkolták aggodalmukat egy esetleges merénylet miatt, ezért idén első alkalommal kerítéssel vonták körbe a sörfesztivál színhelyéül szolgáló 35 hektáros Terézia-mezőt, ahol először 1810 őszén, első Lajos bajor király és a Terézia szászországi hercegnő násza alkalmából rendeztek népünnepélyt.

Azóta az Oktoberfest bevonult a nemzetközi köztudatba. Manapság a világ számos pontján rendeznek hasonló sörfesztivált, de a müncheni, az eredeti vonzza változatlanul a legtöbb látogatót.

Habár idén már eredetileg is lemondtak a korábbi rekord megdöntésének lehetőségéről, a korsó sör árának 10 euró fölé történt emelésével a pavilonok üzemeltetői az elmúlt két hét bevételei miatt sem panaszkodhatnak.

Az Oktoberfestiválra Münchenbe látogató olaszok és ausztrálok száma ugyan némileg megcsappant, holott a múltban ők alkották a legnagyobb számú és nyakló nélkül költekező sörimádók táborát, de ezt a hírek szerint csaknem kiegyenlítette azoknak a németeknek a száma, akik ebben az évben többször is magukra öltötték az ilyenkor szinte kötelező fantázia-dirndlit illetve bőrnadrágot, hogy – úgymond – megfelelő öltözékben oltsák szomjukat, vagy szórakozzanak az egyre drágább és vadabb idegpróbáló hullámvasutakon, vagy körhintákon.

A rendőrség több ezer egyenruhás, valamint civilbe öltözött járőrt vezényelt a Terézia mezőre, de szóvivőjük szerint a rövidesen véget érő Oktoberfestről máris megállapítható, hogy szokatlanul rendezett körülmények között és igencsak nyugodt hangulatban zajlott le.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?A legjobb állam Németország, Magyarország a 44.Spanyolországban, Németországban és Belgiumban működő propaganda- és toborzósejtet számoltak felRovatok: KülföldTelepülés: NémetországCímkék: külföld, Németország, Oktoberfest, München, kulturális rendezvényForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »