Szögesdrót, barikád: ismét forrong Kasmír

Szögesdrót, barikád: ismét forrong Kasmír

Több utat szögesdróttal és acélbarikádokkal zárt le az indiai hadsereg pénteken Kasmírban, hogy megakadályozzon egy szeparatista felvonulást azon a településen, ahol a héten négy tiltakozó civilt öltek meg és többet megsebesítettek indiai katonák.

Az India és Pakisztán között területi vita tárgyát képező Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részébe több tízezer katonát vezényelt az indiai hadsereg, mert az India-ellenes tiltakozások a kijárási tilalom és a kommunikációs lehetőségek korlátozása ellenére sem szűntek meg.

Pedig az ivóvíz, az alapvető élelmiszer és a gyógyszerek beszerzése sem egyszerű. A szigorú biztonsági intézkedések és tiltakozóakciók miatt a legtöbb üzlet és iskola is bezárt, amióta július elején az indiai hadsereg végzett a kasmíri szeparatista lázadók egyik népszerű vezetőjével. A szükséget szenvedőknek helyi önkéntesek igyekeznek élelmet és gyógyszert vinni, legtöbbször az éj leple alatt.

Tiltakozó kasmíri nők Srinagarban, 2016. augusztus 19-én Fotó: Tauseef Mustafa / Europress/AFP

A lázadóvezér megölése óta az indiai hadsereg legkevesebb 63 tiltakozó halálát okozta, és több ezer embert sebesített meg. Az összetűzésekben két rendőr is meghalt, és több száz katona megsebesült.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli Kasmír egész területét. Jelenleg a két ország és Kína is Kasmír egy-egy részét ellenőrzi. Pakisztán és Kína a függetlenné válásuk óta már két háborút is vívott a vitatott hovatartozású területért, és a konfliktust mind a mai napig nem tudták rendezni. A kasmíriak többsége nem akar Indiához tartozni, legszívesebben független államban szeretnének élni, vagy Pakisztánhoz csatlakoznának.

Pakisztán az ENSZ emberi jogi biztosához fordult tényfeltáró missziót szorgalmazva, és azt követelve, hogy vizsgálják ki az indiai Kasmírban történteket. India szerint Pakisztán támogatja és látja el fegyverrel a kasmíri szeparatistákat, de ezt Iszlámábád tagadja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »