Szófia: legyen demilitarizált övezet a Fekete-tenger

Szófia: legyen demilitarizált övezet a Fekete-tenger

Demilitarizált övezetté kellene nyilvánítani a Fekete-tengert – jelentette ki Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, aki szerint ez hozzájárulna az üzleti élet, az idegenforgalom és a kőolajipar fejlődéséhez a térségben.

black-sea-drill_b

A The Sofia Globe című portál beszámolója szerint a bolgár kormányfő a Nyugat és Oroszország között fennálló feszültség kapcsán arról beszélt: nem létezik jó konfliktus. „Ez mindig rossz. Jóval okosabb és értelmesebb emberek már évszázadokkal előttem megmondták, hogy jobb egy rossz béke, mint egy jó háború. Ebben a kérdésben egészen messzire mennék: a Fekete-tengert demilitarizált övezetté kellene nyilvánítani” – szögezte le Boriszov. „Katonai erők, tengeralattjárók és hajók nélküli övezetté, ahol földgázt termelhetünk ki, ahol minden ország idegenforgalma működik, és ahol lehetővé válik az intenzívebb kereskedelem” – tette hozzá a politikus.

Boriszov mindezt a hétvégén jelentette ki egy bulgáriai faluban tett látogatása során, miközben Roszen Plevenliev államfő Varsóban tartózkodott, a NATO csúcstalálkozóján, amelyen a katonai szövetség keleti szárnyának megerősítéséről született döntés. Bojko Boriszov azt is megjegyezte, hogy miután az EU az Oroszországgal szembeni szankciók folytatásáról döntött, ahhoz országa is csatlakozik, bár rengeteg pénzt veszít emiatt.

Mint ismeretes, a bolgár kormányfő ellenállása hiúsította meg Románia azon tervét, hogy a NATO keretében állandó hadiflottát hozzanak létre a Fekete-tengeren. Klaus Johannis államfő néhány héttel a varsói NATO-csúcs előtt Bulgáriába látogatott, ahol fölvetette a török és bolgár közreműködéssel létre hozandó flotta tervét, ám a kezdeti, pártoló nyilatkozatok ellenére egy nappal később Boriszov már azt mondta: Bulgária békés ország, és nem akarja, hogy a Fekete-tenger konfliktusövezetté változzon. A hétvégi NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat értelmében a szövetség nem fogalmazott meg konkrétumokat a haditengerészeti együttműködés esetleges formáiról.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »