Szőcs Zoltán és Beke István mostantól házi őrizetben – "fasiszta szervezetté" nyilvánítanák a HVIM-et az oláhok

Házi őrizetre enyhítette a román legfelső bíróság a december óta előzetes letartóztatásban lévő Szőcs Zoltán és Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője elleni kényszerintézkedést, a döntés jogerős – közölte az Agerpres hírügynökség.

A HVIM erdélyi aktivistáit azzal gyanúsítják, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) május 19-én emelt vádat ellenük. Beke Istvánt közösség elleni merénylet kísérletével, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt a két említett bűncselekményre való felbujtással vádolják.

Az oláh ügyészség szerint "gyilkoló erejű bombát" lehetett volna gyártani azokból a petárdákból és csillagszórókból, amelyeket a házkutatáson az egyik vádlottnál találtak a nyomozók. A vádirat olyan lehallgatott beszélgetések leiratát is közli, amelyekben a HVIM székelyföldi vezetői állítólag egy gázvezeték felrobbantásáról, valamint arról beszélnek, hogy orosz szervezetektől szeretnének támogatást szerezni a műveletekhez.

"Fasiszta szervezetté" nyilvánítanák a HVIM-et

A vádiratban a DIICOT arra kéri a bíróságot, hogy nyilvánítsa "fasiszta, rasszista és xenofób" szervezetté a Romániában jogi személyiséggel nem rendelkező HVIM-et, valamint a Romániában is bejegyzett Szent László Serege Egyesületet.

Az erdélyi magyar lapok szerint az ügyészek a román közvélemény érzelmeire is hatni próbáltak azzal, hogy folyamatosan a vádlottak román- és Románia-ellenességét, valamint Nagy-Magyarország visszaállításának a "veszélyét" hangoztatják.

A székelyföldi terrorvád miatt decemberben estéről estére, majd januárban heti egy alkalommal demonstrációt rendeztek Kézdivásárhelyen, amelyek résztvevői a vizsgálati fogságba helyezettekkel szolidaritásukat, a román hatóságok eljárásával szemben pedig bizalmatlanságukat fejezték ki. A vádemelés után a HVIM, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Minta ifjúsági szervezetek májusban újabb tüntetésen fejezték ki szolidaritásukat a merényletkísérlettel vádolt Beke Istvánnal és a felbujtással vádolt Szőcs Zoltánnal.

A román hatóságok Beke Istvánt tavaly december elején, Szőcs Zoltánt pedig a hónap végén tartóztatták le. Az érdemi tárgyalás még nem kezdődött meg: a per még előzetes szakaszában van, amelynek során a bíróság zárt ülésen formai szempontból ellenőrzi a vádirat törvényességét.

(MTI nyomán)

A "terroristaügy" igazi tétje

Székelyterrorista-ügy: az oláhok még azt is elpróbálták, hogyan fognak Bukarestbe vonulni

Oláh ügyészség: gázvezetéket készültek a levegőbe röpíteni az erdélyi vármegyések

Jogfosztottságban – Erdély ma, Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzésének tükrében

A bebörtönzött székely hazafiakért kiállni ma nem más, mint elutasítani az oláh elnyomást – így is tiltakozhat

Továbbra sem szabadulhatnak a vármegyések a megszállók börtönéből

Morvai a Beke-ügyről: önkényes és elfogadhatatlan a büntetőeljárás


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »