Szőcs Géza: Nagy csapás a Népszabadság megszűnése

A miniszterelnök kulturális tanácsadója a Hír TV-nek nyilatkozott. Nem először szólt hozzá az utóbbi időben médiát érintő kérdésekhez: legutóbb a kormány médiapolitikáját kritizálta a Heti Válasznak.

Szőcs Géza szerint a Népszabadság online archívumának eltűnése is nagy baj, hiszen az a magyar kultúra fontos részét képezi. „Rendkívüli csapásnak érzem ezt a magyar sajtószabadságra nézve, nagyon sajnálom mindazt, ami történt, és próbálunk ami szerény eszközeinkkel valamiféle közvetítést is felajánlani: azért, hogy a történet átvilágítható legyen, és a jövőre nézve valamilyen konstruktív megoldás születhessen.

Különösen nagy csapásnak érzem azt, hogy amennyiben jól vagyok értesülve, az archívum sem hozzáférhető, melynek nincsenek, nem lehetnek gazdasági okai, sem bármiféle elfogadható ok – az a magyar kultúra része, a magyar jelenkor történetének része” – hangsúlyozta a Hír TV-nek a miniszterelnök kulturális tanácsadója.

Úgy tűnik, hogy újabban a hazai médiahelyzet kormánypárti kritikusának szerepében jelenik meg Szőcs Géza. Nem olyan régen a Heti Válasznak adott interjújában a kormány médiapolitikáját is bírálta. Azt mondta: ez a kormányzás legkudarcosabb területe, a közmédiával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott:  „a közszolgálati média leépülése szívszorító történet”

A Népszabadságot kiadó Mediaworks másfél hete tájékoztatott arról, hogy felfüggesztette a napilap nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig. A kiadó döntését azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így az 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt. Gazdasági okokról beszélt a tulajdonos osztrák üzletember is nemrég egy osztrák lapnak.

Az újságírók szerint viszont ez nem felel meg a valóságnak, ráadásul egyre több kérdés vetődik fel a Népszabadság váratlan felfüggesztése kapcsán, amióta kiderült, hogy a nemrég állami tulajdonba került, majd privatizált MKB Bank jelzálogjogot jegyzett be a napilap nyomtatott és online kiadására, valamint a kiadóra is. Az újság értékét ugyanis nagyban befolyásolja az, hogy működik-e, vagy felfüggesztették. A korábban folyamatosan megjelenő napilap annak a hitelnek a fedezetéül szolgált, amit az MKB Bank folyósított a Mediaworks kiadóvállalatnak. Egyes szakértők szerint a hirtelen bezárással járt értékcsökkenés felvetheti a fedezetelvonás gyanúját is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »