Szociáldemokrakta hidegzuhany Romániában: két év felfüggesztettre súlyosbította a legfelsőbb bíróság a pártelnök büntetését

Szociáldemokrakta hidegzuhany Romániában: két év felfüggesztettre súlyosbította a legfelsőbb bíróság a pártelnök büntetését

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre súlyosbította Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök alapfokú börtönbüntetését pénteken a bukaresti legfelsőbb bíróság a 2012-es referendum ügyében.

A legfelsőbb bíróság – amelynek másodfokon eljáró testületét Livia Stanciu, a bíreóság elnöke vezette – a Traian Băsescu volt államfő leváltásáról 2012-ben rendezett népszavazással kapcsolatos perben mondta ki jogerős ítéletét. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) választási csalás megszervezése és befolyással üzérkedés vádjával állította bíróság elé a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét.

A nyomozó hatóság szerint Liviu Dragnea csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami az akkori államfő leváltását eredményezte volna. Mivel a részvétel nem haladta meg az ötven százalékos érvényességi küszöböt, Băsescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

A DNA szerint a Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat.


Dragnea a többi Ponta-haver szerint 100%-ig ártatlan

A legfelsőbb bíróság tavaly májusban alapfokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a 2012-ben a PSD ügyvezető elnöki tisztségét betöltő Dragneát.

A verdikt nyomán a politikus lemondott párttisztségéről, és a Victor Ponta vezette kormányban betöltött közigazgatási és régiófejlesztési miniszteri posztról. Miután a DNA bűnvádi eljárásának következtében Ponta távozott a PSD éléről, az alakulat vezetősége tavaly júliusban Dragneát választotta meg ideiglenes elnökévé, a párt tagjai pedig az októberben rendezett szavazáson megerősítették tisztségében.

Codrin Ștefănescu, a PSD főtitkárhelyettese az ítélet kihirdetése után úgy nyilatkozott, hogy az alakulat vezetőségét „sokkolta" a verdikt. „Annyira megdöbbentett bennünket az ítélet, hogy egyedül nekem volt bátorságom kiállni a nyilvánosság elé. Ez az ember száz százalékig ártatlan!" – jelentette ki újságírók gyűrűjében Ștefănescu. Hozzátette: kizártnak tartja, hogy a történtek nyomán Dragnea lemond a pártelnöki tisztségről. A PSD vezetősége pénteken délután rendkívüli ülésen vitatja meg a kialakult helyzetet.

(Krónika)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »