Szoci gyanú: kormányközeli cég venne részesedést a Zsolnayban

Szoci gyanú: kormányközeli cég venne részesedést a Zsolnayban

Egy kormányközeli építőipari cég szeretne részesedést szerezni a pécsi szocialisták gyanúja szerint a Zsolnay manufaktúrában. A szír többségi tulajdonos azonban nem egyezett bele, nem sokkal később a cég ellen adóhatósági nyomozás indult, költségvetési csalás gyanújával.

A gyárban kedden jelentek meg az adónyomozók, iratokat foglaltak le. Több dolgozót, köztük vezetőket  is kihallgattak, volt, akiket a NAV épületébe szállítottak. Az adóhatóság szóvivője szerint költségvetési csalás gyanújával vizsgálódnak.

„Azt gondolom, hogy ez egy provokáció, akár a tulajdonosok, akár a gyárvezetés számára. Mi mindenben együttműködünk és együttműködtünk a tegnap folyamán is a hatóságokkal. Minden szükséges dokumentációt a rendelkezésükre bocsátottunk, és bármi egyéb kérésük van, bocsátunk is. Nekünk titkolnivalónk nincs. Készséggel állunk a rendelkezésükre” – szögezte le a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósági elnöke, Cséplő Petra.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben Pécsnek a vagyonkezelő cégén keresztül van kisebbségi tulajdona. Fél éve egy építőipari cég ebből szeretett volna vásárolni, de a többségi tulajdonos – egy szír származású, svájci állampolgárságú üzletember – ebbe nem egyezett bele.

„A Zsolnay-ügy egyik legérdekesebb része az, hogy sajtóértesülések szerint Fideszhez közeli cég érdeklődik, és ez az a titokzatos cég, amelyik érdeklődik a Zsolnay iránt, és úgy néz ki, hogy ezt a megszerzést próbálja az önkormányzat elősegíteni” – így az MSZP önkormányzati képviselője, Gulyás Emil.

Az önkormányzat szerint a gyár több közműcégnek tartozik, ezért úgy látják, folyamatos működése nem biztosított.

– A város egyet szeretne, egy sikeres Zsolnayt.
– Más tulajdonosi szerkezetben?
– Bármilyen módon. A cél az, hogy sikeres, a patinához, a múlthoz igazodó, erre épülő, ezt a fajta imázst tovább vivő Zsolnayt szeretnénk, bármilyen áron.

– Ezek szerint akkor jelen pillanatban nem ez van?
– Most nem ez van.

(Páva Zsolt, Pécs polgármestere)

A gyár tulajdonosai péntekre hívták össze a közgyűlést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »