Szocdem-szabadságpárti közeledés jöhet Ausztriában? – A szakszervezetek már készítik a frigyet

Szocdem-szabadságpárti közeledés jöhet Ausztriában? – A szakszervezetek már készítik a frigyet

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) elnöke, Erich Foglar és több szociáldemokrata politikus már egy hete győzködi Ausztria vezető baloldali pártját, hogy nyissanak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) felé. Az SPÖ egyelőre ingadozik a kérdésben, de világosan látszik, hogy a párton belül létezik olyan politikai vonulat, ami felülvizsgálná az eddigi elzárkózó magatartást, sőt az sem kizárt, hogy pont a közeledés hívei buktatták meg Werner Faymann kancellárt.

Egy ágyban az ellenséggel?

Erich Foglar, az ÖGB vezetője még a múlt héten rukkolt elő meglepő bejelentésével. Josef Muchitsch, stájerországi szociáldemokrata politikussal együtt azt javasolták az osztrák szociáldemokratáknak, hogy hivatalosan is vizsgálják felül az FPÖ-höz fűződő viszonyukat.

Szerintük a szakszervezetek támogatását hagyományosan élvező SPÖ-nek föl kell adnia eddigi, elzárkózásra építő politikáját, és akár a közös kormányzati munkát is vállalniuk kellene Heinz-Christian Strache pártjával, annak ellenére, hogy ez egy igazi szakítópróba lenne a szociáldemokraták számára.

Foglar úgy fogalmazott “nem szabad hátat fordítani a jobb szélen lévő 35 százaléknyi Hofer-szavazónak”.

Szerinte ezeknek az embereknek a nagy része egykori SPÖ-szimpatizáns, akik “nem értik, miért nem tisztelik a demokratikus döntésüket”.

Muchitsch – aki két nappal ezelőtt nyílt levélben kérlelte Werner Faymann-t, hogy vonuljon háttérbe, és engedjen utat  más politikusok ambícióinak – szintén kiállt a szakszervezeti vezető elképzelései mellett:

“Támogatom elnök úr kijelentését, hiszen a különféle szövetségi tartományokban közösségi szinten már együttműködünk az FPÖ-vel. Szűkebb pátriámban, Leibnitzben egyedül, SPÖ-ként képtelenek lettünk volna polgármestert állítani, ha 2005-ben nem dolgozunk össze, illetve kötünk koalíciót a Szabadságpárttal.”

Nem lesz koalíció, de a párbeszéd lehetősége fennáll

Horst Schachner, az SPÖ stájerországi vezetője szintén nem zárkózott el attól, hogy nyissanak Strache-ék felé, bár a konkrét együttműködéssel kapcsolatban óvatosan fogalmazott:

“Általánosságban véve minden párttal törekedni kell a párbeszédre. Sok SPÖ-s választó számára az FPÖ a másodpreferencia. Most még nehéz megmondani, hogy tényleg mindannyian nácik-e, illetve ezt nem tudhatjuk biztosan, de inkább arra kell koncentrálnunk, hogy az SPÖ milyen stratégiával szerezheti vissza tőlük a szavazóit.”

Heinz-Christian Strache személyét viszont egyértelműen az együttműködést kizáró tényezőnek nevezte:

“Ezekkel az emberekkel jelenleg elképzelhetetlen egy koalíció, de mindenen el kell gondolkodnunk és mindent meg kell vitatnunk, így működik a demokrácia.”

Ugyanakkor egy pártelnöki vitát, vagy egyeztetést nem tartott kizártnak, ám szerinte ezt is előbb párton belül kell átbeszélnie a vezetőségnek, mert nem lenne célravezető “kapáslövés” szerűen beleugrani egy ilyen politikai aktusba. Hozzátette, hogy erre akkor kerülhet sor, ha eldőlt, hogy Faymann marad-e a párt elnöke (a kancellár mai lemondásával ez az akadály elhárult az SPÖ döntéshozói elől – a szerk.)

Mint fogalmazott, a tartalmi kérdések és a politikai pozíciók újragondolása előtt a személyi kérdéseket kell tisztázni.

Mindenképp meg kell vitatni a kérdést

A stájer munkáskamara elnöke, Josef Pesserl szintén a karanténos politika megváltoztatása mellett foglalt állást:

“A szociáldemokraták jól teszik, ha nem mondanak le másfél millió választóról, és csinálnak úgy, mintha azok mindannyian eltűntek volna a politikai paletta jobb felén. Ezek az emberek épp segélykiáltást hallatnak.”

A kérdésben Sabine Oberhauser, az SPÖ által delegált egészségügyi miniszter is megszólalt:

“Létezik nálunk egy máig érvényes párthatározat, ami kimondja, hogy nem kötünk koalíciót az FPÖ-vel. A valóság azonban máshogy néz ki. Én amondó vagyok, hogy ezt párton belül vitassuk meg.”

A szavazók visszaszerzése létkérdés

Az SPÖ-n belül az államfő-választási zakó óta érzékelhetően egyre erősödnek a Szabadságpárttal való együttműködést szorgalmazó hangok, és egyre többen ezdik érzékelni, hogy az erőviszonyok drasztikus változása rövidtávon elsőként őket veszélyezteti (akárcsak a német szociáldemokratákat az AfD erősödése – a szerk.).

Ennek egyenesági következménye lehet Faymann mai lemondása, hiszen ő maga is azzal indokolta távozását, hogy elfogyott körülötte a levegtő, ami a fentiek tükrében nem is csoda, hiszen a bevándorlás kapcsán a magát fél Kelet-Európával meggyűlöltető politikus mindig is a szociáldemokraták mereven doktriner szárnyához tartozott.

Ezzel együtt azonban kérdéses, hogy a két párt között megindul-e a hivatalos párbeszéd, illetve kialakul-e tényleges együttműködés, hiszen a baloldal számára inkább a szavazóik visszaédesgetése a fontos, mintsem a XXI. századi problémák konstruktív megoldása.

Az is lutri, hogy mit fognak szólni a keményvonalas szociáldemokrata tagok, illetve szavazók ahhoz, hogy az eddig politikai leprásként kezelt “szélsőségesek” felé kacsintgatnak az SPÖ vezetői.

Ugyanakkor az is szempont, hogy vajon a Szabadságpárt mennyire szorul rá az SPÖ-vel való közös munkára, és ők szorosabbra kívánják-e fűzni az együttműködést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »