Szobrot kap Berde Mózsa Sepsiszentgyörgyön

Szobrot kap Berde Mózsa Sepsiszentgyörgyön

Egészalakos szobrot állítanak a kétszáz évvel ezelőtt született Berde Mózsa 1848-as országgyűlési képviselő, nagyszebeni kormánybiztosnak Sepsiszentgyörgyön. Az emlékhely a Bod Péter Megyei Könyvtárral szemben kap helyet, az Erzsébet-parkban.

berdemozsa_bA Háromszéki Magyar Sajtóért (Hármas) Alapítvány kezdeményezését az unitárius egyház és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is támogatta. Ferencz Csaba, az alapítvány kuratóriumának és a szoborbizottságnak a képviselője az indoklásban úgy fogalmazott, a szervezet célja az volt, hogy méltó emléket állítsanak a háromszéki önvédelmi harc egyik meghatározó, ám kevésbé ismert személyiségének, aki a kiegyezés után tevékenységével, végrendelete alapján pedig vagyonával állt a közjó szolgálatába.

Berde Mózsa székely nemes családban született 1815-ben Szentivánlaborfalván, Székelykeresztúron és Kolozsvárott tanult. Jogi pályára lépett és ügyvéd lett Kolozsváron, 1848-ban országgyűlési képviselőként, majd erdélyi kormánybiztosként dolgozott. Részt vett az erdélyi unitárius egyház tevékenységében, az egyházára hagyta vagyonát, ezáltal hozzájárult a kolozsvári unitárius kollégium megépítéséhez.

Ferencz Csaba emlékeztetett, az elmúlt évben öttagú szoborbizottság alakult az alapítvány és a helyi önkormányzat képviselőiből, augusztusban pályázatot hirdettek, amelyre november 15-ig hét képzőművész nyolc alkotásának makettje érkezett be. A beérkezett munkákat a József Lajos közösségi házban állították ki, majd újabb nyolc személyt kértek fel a győztes terv kiválasztásának folyamatához. A pontszámok összeszámolását követően Harmath István székelyudvarhelyi származású, Magyarországon élő művész munkáját kiáltották ki győztesnek. Harmath pályázatában kifejtette: a szobor két félből tevődik össze, „elöl- és hátulnézetből egynek tűnik, oldalról pedig más sziluettek, negatív formák jelennek meg, melyek a viaszveszejtés módszerének köszönhetően pozitívnak hatnak, ezzel gazdagítják a látványt”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »