Szobrot kap a városépítő püspök Vácott

Szobrot kap a városépítő püspök Vácott

Szobrot kap Vácott Migazzi Kristóf püspök. Az egész alakos, a püspöki palota Konstantin tér felőli frontja elé kerülő bronz alkotást a tervek szerint a jövő év júliusában avatják fel és áldják meg.

„Régi adósságot törlesztünk az elhatározott szoborállítással, örömömre szolgál, hogy jövőre végre megvalósul ez az elképzelés. Hiszen nagyon sokat köszönhet Migazzi Kristóf érsek-püspöknek mind Vác, mind az egész egyházmegye. A székváros központjának arculatát meghatározó épületek nagy része az ő idejében készült el, kiemelkedő szerepe volt tehát a török pusztítás után a barokk város kialakításában, az egyházmegyében pedig egyéb építkezések mellett huszonnégy templom épült negyedszázados püspöksége alatt” – mondta a szobor makettjének elkészülte alkalmából tartott november 29-i sajtótájékoztatón Beer Miklós váci megyéspüspök.

A főpásztor kiemelte, hogy az avató eseményen a díszvendégek sorában részt vesz majd mások mellett a Migazzi-család mai nemzedékének számos tagja, és elfogadta a meghívást Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek is, aki szintén Migazzi utóda, hiszen a városépítő püspök több mint négy évtizeden át bécsi érsek is volt.

Beer Miklós elmondta: a szoborállítás költségének kiteljesítése érdekében az elkövetkező időben számos jótékonysági rendezvényt terveznek a várossal közösen, célzott templomi gyűjtések is lesznek, és a Migazzi Alapítvány közvetítésével ugyancsak várják az adományokat.

Fördős Attila polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt években előmozdította a szoborállítás ügyét, s ígéretet tett, hogy az önkormányzat is hozzájárulást biztosít, így téglajegyek kibocsátását tervezik, illetve úgy gondolják, az önkormányzat vállalja a térkövezéshez, az alkotás megvilágításához szükséges költségek részbeni finanszírozását.

A szobor elkészítésére – meghívásos pályázaton – öt alkotó nyújtott be tervet, a zsűri Raffay Dávid szobrászművész elképzelésének megvalósítását támogatta.

A tervezett szobor úgy ábrázolja Migazzi püspököt, mintha épp kilépne a püspöki palotából, baljában az ugyancsak az ő váci szolgálata idején felépült székesegyház tervrajzával.

Fotó: Ribáry Zoltán

Ribáry Zoltán/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »