Sznúker – Világbajnokok Kolozsváron

Sznúker – Világbajnokok Kolozsváron

Snooker Days, azaz Sznúker Napok néven rendeztek gálamérkőzést Kolozsváron, ahol a skót John Higgins és az ír Ken Doherty kényeztette el pénteken este a mintegy kétezres nézősereget. A két angol kiválóság, az ötszörös világbajnok Ronnie O’Sullivan és a címvédő Stuart Bingham bukaresti látogatásának közönségsikerét felülmúló rendezvény másik két világbajnokot hozott abszolút premierként a kincses városba.

A 40 éves Higgins 1998-ban, 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben nyerte meg a sznúkerjátékosok legrangosabb viadalát, a 46 esztendős Doherty pedig 1997-ben diadalmaskodott. S ha a világrangsorban jelenleg hetedik Higgins rangos 28 turnén diadalmaskodott és 600-nál is több 100-nál nagyobb bréket ért el, Doherty viszont azzal büszkélkedhet, hogy három kategóriában is világbajnok volt, a ‘97-es siker mellett az amatőröknél és az utánpótlás (U21) korsztályban is. Érdekes, hogy a két kiválóság 1998-ban vb-döntőt vívott (Higgins nyert 18-12-re) miután egy évvel korábban Doherty egy másik legendás skótot győzőtt le a nagy fináléban, a végül hét világbajnoki címmel visszavonult Stephen Hendryt (18-12).

A kolozsvári gála két meglepő frémmel indult: a korábban megrendezett amatőrviadalt megnyert nagybányai Lorin Druţă és a helyi illetőségű Claudiu Ilea (a döntős) lehetőséget kapott arra, hogy asztalhoz álljon a vendégekkel. Utóbbi lámpaláz-mentesen vezetett 17-0-ra a Dublini Kedvesnek (Darling of Dublin) becézett Doherty-vel szemben, de az ír egy százassal zárta a játékot. Druţă izgulósabbnak bizonyult Higgins-szel szemben és csak azután talált be miután a Wishaw-i Varázsló már behozhatatlan 81pontot lökött. Látványos volt a show-jellegű párosmérkőzés is, Higgins és Druţă végül felülmúlta a Doherty-Ilea duót.

Az est fénypontjára szűk félórás szünet után került sor. Higgins gyors 2-0-lal indított (105-1 és 73-56) majd megkisérelte a 147-es maximális brék elérését. Mind a 15 piros golyót a feketével megjátszva már 120-nál tartott, de ennél tovább már nem jutott, mert elvétette a sárgát… Aztán Doherty feltámadt és szellemes „beköpésekkel” (is) szórakoztatva utolérte vetélytársát: 68-21, 60-28 és 91-31. Higginsen volt a sor, hogy remekeljen, 102 ponttal válaszolt Doherty 14 pontjára, de a fekete az asztalon maradt. A két sznúker-sztár ekkor már a közönségnek játszott, a biztosabb lökések helyett a látványosabbakat és a trükkösebbeket választva. Doherty megnyerte az utolsó két frémet (87-29 és 92-29) s ezzel együtt 5-4-re a gálamérkőzést. Az autogramm-vadászok gyűrűjében Higgins és Doherty is megígérte: visszatér októberben, amikor Kolozsvár lesz az European Open elnevezésű kontionensviadalnak.

A péntek esti gálát megelőző sajtótájékoztatón a két rangos vendég meglehetősen oldott hangulatban osztotta meg kedves élményei egy részét a jelenlévőkkel. Doherty elárulta: a ’97-es vb-bravúrt követően a bankett hajnalig elnyúlt. A repülőtéren meglepetés érte az újdonsült világbajnokot: nem engedték fel a gépre, mert, mint mondották, láthatóan „ittas”! „Ezek után nem lephetett meg, hogy a dublini reptéren óriási újságíró-sereg várt, s a másnapi újságok első oldalán az ittas Doherty, az utolsón pedig a világbajnoki címét magasba emelő Doherty fényképe jelent meg„ – mesélte az ír.

Közismert Manchester United-rajongóként, Doherty-nek óriási élményben volt része miután világbajnokságot nyert. A labdarúgó-csapat akkori edzője, a híres Alex Ferguson meghívta az Old Trafford-stadionba, az öltözőben pedig Beckham, Scholes, Keane, Giggs, Cantona és a többiek ünnepelték meg sikerét. „Cantonára a szó szoros értelmében fel kellett nézzek, azokat a perceket legkedvesebb élményeimként őrzöm a szívemben” – nyilatkozta Doherty.

A két sportember beszélt a „Crucible-i Átok”-ról is. Mindketten azon a véleményen vannak, hogy egy bizonyos lélektani nyomás gátolja meg a címvédésben a világbajnokokat, s ez nem lesz másként idén sem. „Mit érezhet Ting Csön-huj vagy Marco Fu annak tudatában, hogy 30-40 millió kínai tévénéző követi figyelemmel igyekezetét„ – teszik fel a kérdést a Snooker Days-gála vendégei. S ha már az ázsiai nagyhatalomról esett szó: a kínaiak előretörésére magyarázat van.

Ha pár évvel ezelőtt még az Egyesült Királyság országaiba kellett utazniuk edzések és felkészülés végett, ma már nem lehet nem odafigyelni növekvő sikereikre, miközben a sznúker már alternatív tantárgyként szerepel a tantervekben. A tehetség egymagában nem elég, rengeteg gyakorlás és sok türelem áll a sikerek hátterében – s ezt Higgins és Doherty is vallja …

Turós-Jakab László


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »