Szlovéniában lebontják a šentilji ideiglenes befogadóállomás nagy részét

Szlovéniában lebontják a šentilji ideiglenes befogadóállomás nagy részét

Szlovéniában lebontják az osztrák határ melletti šentilji ideiglenes befogadóállomás nagy részét – hangzott el a szlovén közszolgálati televízió kedd esti híradójában.

A védelmi minisztérium felbontotta a szerződést azzal a vállalkozóval, aki bérbe adta az államnak a sátrakat. A befogadóközpont fenntartása 300 ezer euróba (közel 90 millió forintba) került havonta.

A háromezer fő befogadására alkalmas sátortábort, amelyben a legnagyobb migránshullám alatt ötezren is éjszakáztak, már elkezdték bontani. Egy kisebb sátor ugyanakkor nem kerül lebontásra, tekintettel arra az eshetőségre, hogy újabb migránsok érkeznének az országba.

Az élelmiszert és a ruhaneműt már elszállította a Caritas és a Vöröskereszt, szükség esetén visszaszállítják azokat.

Március elején a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia azóta csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Sajtóértesülések szerint noha majdnem minden nap történik határsértés, azok száma nem aggasztó.

Szlovéniában – a belügyminisztérium adatai szerint – október közepe óta közel 480 ezer illegális bevándorlót regisztráltak.
Jelenleg 370 migráns tartózkodik az országban, különböző menekültközpontokban. Ők kitoloncolásra vagy menedékjogra számíthatnak. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »