Szlovén sportünnep Planicán

Szlovén sportünnep Planicán

Négy nap alatt százezernél is több látogató, magasban lengő zászlók rengetege, vuvuzelától és dudáktól hangos lelátók és fergeteges hangulat. Nem, nem a magyar fociválogatott legújabb meccseiről vagy a hétvégi Forma-1 futamról beszélünk – sok lelkes rajongó számára a hétvége a síugrásról, a szezonzáró planicai hétvégéről szólt.

Különös jelentőséggel bírt a hazai, szlovén szurkolók számára a csütörtöktől vasárnapig tartó versenysorozat, hiszen legsikeresebb versenyzőjük, Peter Prevc az egész szezont magabiztosan uralta: megnyerte a téli hónapok egyik csúcspontjának számító Négysáncversenyt, sírepülő világbajnok lett, s az is már korábban eldőlt, hogy rekordpontszámmal lett az övé az összetett világkupa is. Sok izgalmat ilyen szempontból tehát nem tartogatott magában a planicai hétvége – a helyiek mégis remélték, hogy hazai versenyző végez majd a dobogó legfelső fokán.

S nem is kellett csalódniuk, hiszen a szlovén síugrók majdnem tökéletes négy napot tudhatnak maguk mögött. A nagy favorit Prevc mellett a sírepülésben már régóta jeleskedő Robert Kranjec is mindhárom egyéni versenyen dobogóra állhatott, míg csapatban a norvégok mögött másodikként végeztek a szlovén ugrók. A közönség pedig meghálálta a kiemelkedő teljesítményt – a hazai versenyzők ugrásai után több száz szlovén zászló lengett a magasban, s a szurkolók együtt éltették kedvenceiket. De nemcsak Prevcékrepülésénélzengett a dudáktól és a lelkes rajongóktól a helyszín – a csütörtökön 500. világkupa versenyén induló japán Noriaki Kasait is ugyanolyan üdvrivalgás fogadta, a tömeg egy emberként ünnepelte a 43 éves legendát.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »