Szlovákiát is érinti a csehországi bányacég csődje

Szlovákiát is érinti a csehországi bányacég csődje

Az elmúlt évtizedek legnagyobb krachja körvonalazódik Csehországban. Az OKD bányatársaság nyakig úszik az adósságokban, amivel összesen 11 ezer munkahely kerül veszélybe, köztük több száz szlovákiai munkavállalóé is.

 

„Az Ostrava-i bányákban dolgozom már huszonöt éve. Két évem van hátra (a nyugdíjig), remélem, addig kihúzom ott” – mondta a bányatársaság egyik szlovákiai alkalmazottja.

 

A vállalat a szén alacsony ára miatt került adósságspirálba: 650 különböző hitelezőnek tartozik 17 milliárd cseh koronával (kb. 630 millió euró). Ez az oka annak, hogy a cég saját maga ellen kért fizetésképtelenségi eljárást, amiben saját működésének újraszervezését kérvényezi. A vállalat további sorsáról ettől kezdve az illetékes bíróság dönt: ha elutasítja a kérelmet, jöhet a második „megoldás”, a csődeljárás kérelmezése.

 

A cég várhatóan túlad néhány anyagi természetű vagyonán, ezzel részben fedezheti tartozásait. „De a hosszútávú kilátások nem túl bíztatóak, és a jövőben az alkalmazottak számának néhány ezres nagyságrendű csökkenésére lehet számítani.

 

HNonline.sk

Nyitókép: idnes.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »