Szlovákiában előre hozott választás sem kizárt

Szlovákiában előre hozott választás sem kizárt

Patthelyzet körvonalazódik a szombaton tartott szlovákiai parlamenti választások nem hivatalos végeredményeinek tükrében. Cseh politikusok szerint nehéz lesz a jövő.

A törvényhozásba belépőt nyert nyolc párt közti erőviszonyok a minimálisra szűkítették annak lehetőségét, hogy egy valamennyire is stabil kormánykoalíció jöhessen létre.

Bár a meglepetések választásaként jellemezhető szombati voksolást sikerült megnyernie Robert Fico kormánypártjának, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti mandátumainak több mint harmadát elveszítette, és távolról sem biztos, hogy sikerül majd kormányt alakítania. Hasonló a helyzet Ficóék ellenzékével is, melynek sorai teljesen átrendeződtek, és a hagyományos jobboldali pártok térvesztésének következtében még egy sokpárti koalíció esetén sem tudnának többségi kormányt alakítani. A kialakult erőviszonyok a külső támogatással kormányzó nemzeti-baloldali koalíció lehetőségétől kezdve egy hivatalnoki kormány megalakításán keresztül az előre hozott választásokhoz vezető patthelyzet kialakulásáig viszonylag sok lehetőséget vetítenek előre, azonban ezek mindegyike a politikai instabilitást hordozza magában.

A választások hivatalos végeredményének kihirdetése után harminc nappal először összeülő új összetételű, 150 fős pozsonyi parlamentben az Iránynak 49 képviselői mandátuma lesz. Robert Fico a pártja által elért eredményről azt mondta: jobb szereplésre számítottak, de tény, hogy a választásokat megnyerték, ami arra kötelezi őket, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani. Nem konkretizálta, hogy mely pártokat készülnek megszólítani koalíciós ajánlattal, azt azonban egy vasárnapi televíziós vitaműsorban elmondta: a lehetőségek palettáján öt párt van, ezek közé egyértelműen nem tartozik a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom – amelynek vezetőjével, Igor Matoviccsal a választások előtt Ficónak késhegyig éleződő konfliktusai voltak -, de Fico kizárta az együttműködés lehetőségét a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk – Néppárttal is.

Az ötödikként befutó, Marián Kotleba vezette, 14 képviselői mandátumot szerzett párttal való együttműködéstől egyébként az összes parlamentbe került párt elzárkózott, még az Andrej Danko vezette, az utóbbi években jelentős arculatváltáson átesett Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, amelynek elnöke Kotlebáékon kívül senkit sem zárt ki az együttműködés lehetőségei közül, és a negyedik legjobb eredményének köszönhetően 15 széket kap majd az új pozsonyi törvényhozásban.

A voksoláson második legjobb eredményt elért liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) 21 képviselői széke lesz, és amennyiben Fico nem tud kormányt alakítani, az új kabinet megalakítására ennek a mozgalomnak az elnökét, Richard Sulíkot kérhetik fel.

Az SaS egy sokpárti koalíció esetén a harmadikként végzett, és 19 képviselői széket szerzett OLaNO-nál, és a Boris Kollár vállalkozó vezette, politikailag besorolhatatlan újoncnak számító, 11 parlamenti széket magáénak tudó Család vagyunk (Sme rodina) kezdeményezésnél kopogtathat, illetve az eddig ugyancsak ellenzéki Most-Híd vegyes pártnál is, amely 11 képviselői mandátumot szerzett, de korábban Robert Fico pártjával sem zárta ki az együttműködés lehetőségét. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke egyébként a választások eredményeire reagálva azt mondta: véget értek a reformpárti kormányról szóló álmok. Az SaS vezetője egy sokpárti kormány megalakításánk szándékával akár a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította, a voksoláson 10 képviselői helyet szerzett Hálót (Siet) is megszólíthatja, ám ilyen esetben is csak egy kisebbségi kormány megalakításának elvi esélyéről lehetne beszélni.

A szombati parlamenti választás után előállt bizonytalanságot és egy előre hozott választás esélyét jól mutatja Rastislav Tóth politológus vélekedése, aki a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a választások a második lehető legrosszabb módon végződtek, az első az lett volna, ha húsz párt jut be a törvényhozásba, fejenként öt-öt százalékkal.

A szombati parlamenti választás hivatalos végeredményeinek bejelentése vasárnap estére várható.

Cseh politikusok szerint nehéz lesz új kormányt alakítani 

Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában a szombati parlamenti választás eredménye alapján – vélekedtek vasárnap a cseh politikusok. Egy stabil szlovák kormány felállása Csehország számára is nagyon fontos – mutatnak rá Prágában -, hiszen júliustól fél évig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

“Azt kívánom Szlovákiának, hogy mihamarabb erős és stabil kormány alakuljon, amellyel mint legközelebbi szomszédok, az EU és a V4-ek keretein belül továbbra is szorosan együtt tudunk működni” – írta Bohuslav Sobotka miniszterelnök sajtónyilatkozatában. Egy stabil szlovák kormány létrehozása Csehország számára is rendkívül fontos. “Az új szlovák kormány az év közepétől elnökölni fog az Európai Unióban, s a Cseh Köztársaság kész minden segítséget megadni ehhez a feladathoz” – közölte Sobotka nyilatkozatában.

“Nagyon nehéz lesz Szlovákiában, ha nem egyenesen lehetetlen, értelmes kormányt alakítani” – szögezte le Pavel Belobrádek kormányfőhelyettes a Twitter közösségi portálon megjelent bejegyzésében. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszternek meggyőződése, hogy a választások eredményeként kialakult helyzet ugyan nagyon bonyolult, de a Smer tapasztalt politikusokkal rendelkezik, akik képesek lesznek a problémával megbirkózni. “Meggyőződésem, hogy a Smer képes lesz működőképes kormányt alakítani és Szlovákia megbirkózik az európai uniós elnökséggel” – jelentettet ki Zaorálek a közszolgálati cseh televízió vasárnapi vitaműsorában.

“A szlovák kormányzat stabilitása a Cseh Köztársaságnak is érdeke, elsősorban a soron következő szlovák EU-elnökség miatt, amely idején olyan kérdéseket kell megoldani, mint a migrációs válság vagy a brit EU-népszavazás eredményének következményei” – mutatott rá Pavel Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke. Pavel Telicka, az ANO mozgalom EP-képviselője a Twitteren feltette a kérdést: “Megismétli Szlovákia a Cseh Szociáldemokrata Párt tragikus hibáját, amely a cseh EU-elnökség idején buktatta meg önzően a cseh kormányt, vagy pedig a szlovák pártok képesek lesznek megegyezni egy új kormányban?”

Jirí Dienstbier cseh emberi jogi miniszter szerint Robert Fico kormányfő és a Smer elnöke hibát követett el, amikor a választási kampányban túlhangsúlyozta a migrációs témát. “A szociáldemokraták nem vehetik át a szélsőségesek témáit és retorikáját, ezzel elvesztik saját támogatásukat, és megnyitják a teret a szélsőségesek előtt” – jegyezte meg Dienstbier a Twitteren. “A szlovák választási lecke úgy szól: a populizmus nem kulcs a kormányzáshoz, inkább csak a szélsőségesek, a még populistább és még szélsőségesebb politikai szubjektumoknak nyit utat” – csatlakozott Dienstbierhez Pavel Telicka, aki korábban Csehország EU-biztosa is volt.

Szlovákiában a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia nyerte meg a szombati parlamenti választást 28 százalék körüli eredménnyel. A parlamentbe nyolc párt jutott be, köztük a Marián Kotleba által vezetett, neonácinak minősített Mi Szlovákiánk-Néppárt is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »