Szlovákia megadta magát az olcsó, külföldi munkaerőnek

Szlovákia megadta magát az olcsó, külföldi munkaerőnek

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter bemutatta azt a törvényjavaslatot, amellyel egyszerűsödik a szlovákiában tevékenykedő cégek számára a külföldi munkaerő felvétele.

A javaslat szerint a minisztérium fogja meghatározni azokat a munkaköröket, amelyekre a külföldi munkaerő egyszerűsített foglalkoztatása egyszerűsödik. A lista már az előkészítés fázisában van, közben a külügyi és az igazságügyi tárcák segédletével már tervezik a külföldi munkavállalási engedélyek gyorsított kiadását lehetővé tevő intézkedést – írja a Hospodárske Noviny keddi számában.

Richter úgy foglmazott, hogy a nyugat-szlovákiai régiókban a külföldi munkások felvétele elengedhetetlen, több mint 70 ezer szabad álláshely van, amelyeket „kizárólag külföldi munkaerővel lehet betölteni”.

Az autóiparban a 14 ezer új munkahely 70 százaléka esett a „nehezen betölthető” kategóriába, vagyis nem volt rá megfelelő képesítésű jelentkező.

A cégek üdvözlik az ötletet, de az egyszerűsítés mellett az időtényezőt is fontosnak tartják. A Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége úgy véli, ha hónapokat kell várni a külföldiek munkavállalási engedélyének kiadására, nem tud alkalmazkodni a piachoz. Magyarul: ha hónapokat kell várnia egy cégnek, nem tud mit kezdeni azokkal a külföldi jelentkezőkkel, akiket egyébként is csak egy adott megrendelés idejére, néhány hónapra foglalkoztatna.

Hírdetés

A jelenlegi szabályozás szerint, ha a vállalatok külföldit akarnak felvenni egy adott munkakörbe, harminc nappal előtte azt be kell jelenteniük a munkaügyi hivatalba, és csak akkor vehetik fel végül, ha nem jelentkezik a pozícióra egy szlovákiai állampolgár. Ha mégis felveszik, az illetőnek ideiglenes lakhelyet kell bejelentenie, amiről a rendőrségnek 90 napja van határozni.

A külföldi munkaerő beáramlása elsősorban a nyugat-szlovákiai autóipari és azzal kapcsolatos cégek számára fontos. Mindazonáltal, a nem szlovákiai alkalmazottak csökkenti a munkaerőhiányt, egyúttal a munkások alkupozícióját is a munkáltatókkal szemben. Fontos azt is megjegyezni, hogy Szlovákia munkanélküliségi rátája (a statisztikai torzulásoktól megtisztítva) 7,5 százalék, vagyis magasabb, mint az EU-s átlag, és a legmagasabb a V4-ek között – Csehországban 2,4, Lengyelországban 4,4, Magyarországon 4,2 százalék).

Jelenleg Szlovákiában 49,5 ezer külföldi dolgozik Szlovákiában, közülük 12,3 ezer szerb, 4600 ukrán és 700 vietnami állampolgár.

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »