Szlovákia: Külföldre áramlik a bankok profitja

A szlovák nemzeti bankot aggasztja az a tény, hogy az országban működő külföldi pénzintézetek az itt megtermelt nyereségnek már mintegy 75 százalékát osztalék formájában hazaküldik az anyabankjuknak. A Hospodárske Noviny napilap szerint korábban éppen fordított volt az arány: a profit 75 százaléka Szlovákiában maradt és csak 25 százalék távozott osztalék formájában.

A szlovák jegybank nyomást akar gyakorolni a pénzintézetekre annak érdekében, hogy a jelenlegi arány módosuljon. Tény viszont, hogy nehezen állapítható meg az ideális arány, „e téren például fontos a bankok tőkemegfelelési mutatója, valamint a jövőben várható hitelkihelyezések volumene” – nyilatkozta Martina Solcányiová, a jegybank szóvivője.

A Szlovákiában működő pénzintézetek tőkemegfelelési mutatója jónak mondható, ami pedig a hitelkihelyezéseket illeti, a jelzálogok piacán a rendkívül alacsony, sok esetben 2 százalék alatti kamatok miatt egyenesen boomról beszélhetünk Szlovákiában. A hitelfelvételi láz ellenére a lakossági megtakarítások nagysága még mindig lekörözi a kihelyezett hitelek nagyságát: 2015 végén a megtakarítások volumene 48,9 milliárd euró volt, szemben a 43,3 milliárdos hitelállománnyal.

Míg korábban Szlovákia lakossága volt az egyik legkevésbé eladósodott az Európai Unióban, az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően fordult a kocka. Az elmúlt hónapokban Szlovákiában nőtt a leggyorsabban a hitelállomány az egész Európai Unióban.

„A szlovákiai háztartások eladósodottsága ma már meghaladja régiónk országainak az átlagát” – nyilatkozta Vladimír Dvorácek, a jegybank pénzpia­ci felügyelettel foglalkozó osztályának vezetője. Szerinte a hitelek iránti kimagaslóan nagy érdeklődés az alacsony kamatok mellett a bankok közötti konkurenciaharccal és az ország javuló gazdasági mutatóival magyarázható.

A csökkenő munkanélküliségnek és a reálbérek növekedésének köszönhetően egyre többen engedhetik meg maguknak a hitelfelvételt. Egyébként a döntően külföldi kézben levő szlovák bankszektor módfelett nyereséges, a tavalyi összesített adózás utáni nyeresége elérte a 626 millió eurót, ami 13 százalékkal haladja meg a 2014-es profitot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »