Szlovák kopaszok járőröznek a vonatokon

Háromtagú önkéntes polgári járőrök felügyelik a rendet hétfőtől kezdve több szlovákiai utasszállító vonatszerelvényen – írta kedden a Právo című cseh baloldali napilap Marián Kotlebára, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnökére, Besztercebánya megye elöljárójára hivatkozva.

„Az állam nem képes megvédeni a rendes embereket. Amíg nem történik ezen a téren változás, addig nekünk magunknak kell eljárnunk” – jelentette ki Kotleba, akinek pártja a márciusi választáson bejutott a parlamentbe. A pozsonyi sajtó által neonácinak minősített pártnak 14 képviselője van a 150 tagú szlovákiai törvényhozásban.

Besztercebánya megye vezetése kikérte a szlovák vasutaktól a legkockázatosabbnak tartott utasszállító szerelvények jegyzékét, és saját hatáskörében polgári járőröket küldött ezekre a vonatokra.

Jönnek az erős testalkatúak

A polgári járőrök tagjai, általában három erős testalkatú férfi, rendes menetjegyet vált mindig magának. Amennyiben a vonaton problémát látnak, készek a rendzavarót lecsillapítani, a törvény keretei között egy ideig „vigyázni rá”, majd átadni a rendőrségnek. „A rendőrségtől is azt kérjük, hogy növelje járőrei számát a vonatokon” – nyilatkozott Marian Kotleba.

Fiatal lányt vertek

Az LSNS az önkéntes járőrök létrehozásával egy közelmúltbeli eseményre reagált, amikor egy 17 éves fiú durván megtámadott egy 21 éves lányt, fojtogatta, és öklével az arcába vágott. Az eset a Érsekújvárról Zólyomra tartó vonaton történt. Az erőszakoskodó fiú elvette a lány pénztárcáját és mobilját. A fiatal nő az esetet csak a végállomáson jelentette a rendőrségnek.

Marian Kotleba nem zárja ki, hogy a vasúti járőrök az első lépést jelentik a polgárőrség létrehozásához, amely szerepel pártja programjában. Az LSNS szerint a polgárőrségnek ott kellene működnie, ahol a rendőrség kudarcot vallott. A polgárőrség létrehozására a szélsőjobboldali párt a választási eredményekért járó állami támogatásokat kívánja felhasználni. A választáson szerzett több mint kétszázezer szavazatért az LSNS a hatályos szabályok szerint több mint ötmillió eurót kap az államkasszából.

Van kiskapu

Szlovákiában azonban a civil félkatonai alakulatok létrehozását, amelyek helyettesíthetnék a rendőrség munkáját, a parlament jóváhagyása nélkül jelenleg a törvény tiltja. Amennyiben azonban a polgárőrök nincsenek felfegyverkezve, őrzőszolgálatként hivatalosan is működhetnek – olvasható a cseh Právóban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »