Szívatásnak mondják, erőszakot jelent

Szívatásnak mondják, erőszakot jelent

Van, aki felkért szereplőkkel rendeztet meg egy jelenetet, amelyből azt próbálja kihozni, hogy a nők csak a pénzre hajtanak, más a gyermeke, legjobb barátja vagy macskája meggyilkolásán viccelődik. A netes szívatóvideókkal milliókat lehet kaszálni, a tartalom pedig többnyire kimerül mások – jellemzően nők – lelki vagy fizikai megalázásában. Határok tényleg nincsenek.

Az internetes szívatóvideók (prank) témája ezúttal egy netceleb, Brad Holmes „jóvoltából” került ismét a középpontba. Holmes eleve azzal vált ismertté, hogy különféle átverésekről tesz ki videókat a YouTube-ra. Ez a legutóbbi esetben azt jelentette, hogy csilivel kente össze a barátnője tamponját, majd nevetve filmezte le párja szenvedését. A hasonló videóknál persze nem tudjuk, valódi-e az, amit látunk, ténylegesen elkövetik, amit mondanak nekünk, vagy csak eljátsszák. Ettől függetlenül tény: akár megrendezett, amit látunk, akár nem, a videó a nővel szembeni megalázó és erőszakos cselekedetet tréfaként ábrázolja, és másokat is hasonló viselkedésre és hozzáállásra ösztönözhet. Nem véletlen, hogy a videót azóta Holmes törölni volt kénytelen: mint közölte, más megvilágításból látta már az esetet, és úgy ítélte meg, nem helyes ilyet közzétenni, akár valós, akár nem. És hogy milyet? A The Independent szerint a videón a 22 éves barátnő, Jenny Davis fájdalmasan kiáltozta benne, hogy úgy érzi, lángra kapott, Holmes pedig nevetve filmezett tovább, megmutatva neki a csilit, amellyel a támadást elkövette.

Holmes után aztán a The Huffington Post feszítette tovább a húrt: egyszerűen csak kitette a videót, afféle érdekes, szórakoztató tartalomként beszámolva róla. Aztán nemsokkal később ők is törölték a cikket: Lena Auerbach, a lap sajtósa arról tájékoztatta a Jezebel nevű portált, hogy az említett tartalom szembement a szerkesztőségi irányelveikkel, ezért eltávolították. A reklámba addig is besegítettek, igaz erre nem sok szükség volt: a videó a Jezebel szerint eleve 2,2 milliós nézettséget ért el, és több mint tizennyolcezren osztották meg.

Jegygyűrű helyett teafilter

Mint arról a The Independent is beszámolt, ez nem az első ilyen volt Holmestól, aki gyakorlatilag annál  viccesebbnek talál egy szívatást, minél jobban meg tudja alázni vele testileg vagy lelkileg a barátnőjét.

Egy korábbi videóban a haját vágta rövidebbre éjszaka, mondván, nem tetszik neki a frizurája,

egy másikban pedig eljátszotta, hogy megkéri a kezét, de a végén gyűrű helyett csak egy teafiltert adott át neki. Főznél nekem teát? – nevetett, mire a nő dühösen, káromkodva kiviharzott.

A csilis videó eltávolítása után Holmes igyekezett minél jobban kifejezni sajnálatát: mint közölte, viccnek szánta az egészet, de túlment egy határon, és nem szeretné, hogy bárki is leutánozza, amit csinált. Hozzátette még azt is, hogy édesapjával, illetve barátnőjével közösen azért hozták létre az oldalt, hogy megnevettessék, szórakoztassák az embereket, és a jövőben is így fognak tenni – ezzel tehát azt sugallta, hogy a nő is része a tevékenységnek. Azaz az üzletnek: hiszen a netes videók gyártásával egy szint fölött már komoly pénzeket lehet szakítani. A YouTube mellett pedig a Facebook is segít a pénzkeresésben: nem véletlen, hogy a több mint hétszázezer felhasználó által lájkolt Holmes, illetve barátnője – őt a beszédes Brad Barátnője néven találjuk fenn – már eleve ide gyártja egy ideje a tartalmat, használva a nemrég bevezetett újítást, az élő videózást is. Innen válik érthetővé, miért fogalmaz talányosan Holmes azt illetően, valódi-e vagy sem, amit láthatunk: nyilván üzletileg nem segít, ha a szívatásként eladott tartalomról kiderül, hogy csupán eljátszott jelenet.

Gyanítható tehát, hogy Holmes nem pszichopata, aki bántalmazó kapcsolatát viszi a nyilvánosság elé, hanem megfontolt üzletember. Aki – adott esetben barátnőjével együttműködésben – azt adja el jó heccként, hogy egy férfi rendszeresen megalázza a párját. Ha pedig valami túl soknak bizonyul, hát lehet kicsit helyesbíteni: május 26-án, pénteken így már egy olyan (kamu?)videó került ki Holmes oldalára, amelyben barátnője „bosszúból” az ágyhoz bilincseli, majd bokszkesztyűben „összeveri” őt. És akkor a nőellenes durvaságot sikerült is kiigazítani egy kis ellenerőszakkal.

Eljátszatni, hogy a nők csak a pénzre mennek

A tevékenység pedig általánosabb, mint gondolnánk: februárban közölt cikket a Next Shark arról a sorozatszínész hölgyről, aki a szívatót szívatta meg azzal, hogy felfedte, átverés az egész. A Dél királynője (La Reina del Surban) című sorozatban is feltűnt Vivian Rubio a Miami New Times szerint egy Craigslist-hirdetésre jelentkezett, miután látta, hogy a YouTube-sztár, Risky Rob (Robert Pinon) női színészt keres egy jelenet eljátszásához. Amikor viszont megtudta, miről is van szó, megdöbbent: nemcsak hogy az egész megrendezett volt, de a „tréfa” annak bemutatása lett volna, milyen pénzéhesek is valójában a nők. „Nemcsak azt állította, hogy a miami nők ilyenek, hanem hogy a nők általában a pénzre mennek rá” – fejtette ki Rubio. Úgy döntött, leleplezi a férfit: elfogadta az ajánlatot, találkozott vele, és kamerával rögzíttette a teljes megbeszélést.

A kamuvideó elkészült, és januárban ki is került YouTube-ra: a 132 ezer feliratkozóval rendelkező csatornán azóta közel 7 milliós megtekintésszámmal büszkélkedhet. Az öt és fél perces jelenetben azt láthatjuk, amint a férfi ismerkedni próbál egy nővel, aki lerázza őt, hűvösen viselkedik vele – egész addig, míg Risky Rob táskájából ki nem hullik véletlenül egy kötegnyi pénz. Hirtelen máris oldottabb lesz köztük a hangulat, ebédelni is elmennek: hogy aztán a férfi otthagyja Rubiót a tetemes összegű számlával. Végül a nő fizet, és elviharzik, a férfi utána, hogy aztán Rubio számon kérje rajta a történteket. „Bocs, de nem fogom aranyásók számláit fizetni” – veti oda végül a férfi, majd távozik.

A kommentelői megfejtések pedig azonnal érkeztek is: „nem minden nő aranyásó, de minden aranyásó nő”, „nem hiszem el, hogy léteznek ilyen nők, annyira sekélyes”, „jó lecke az életre”. Aztán Rubio is kitette a videót, amelyből kiderült: Pinon rendezte meg az egész jelenetet. Igaz, valószínűleg a színművész sem a legjobban járt el, amikor utólag robbantott: leleplezése sokakhoz eljutott, de a férfi lényegesen nagyobb elérésekkel rendelkezik, és azóta is fent lévő szívatós videójára máig érkeznek a kommentek arról, hogy hát igen, ilyenek is valójában a nők.

Risky Rob többi felvétele is hasonló szellemben fogant egyébként: akad például, ahol a szkript szerint olyan nőket szed fel, akiknek már van barátjuk. Egy-egy női színészt láthatólag mindig sikerült tehát találni, hogy a nőkről általánosságban lehessen negatív sztereotípiákat terjeszteni. A férfi egyébként nem látja problémásnak az egészet, szerinte a kamuszívatások is ugyanolyan szórakoztatók, és úgy véli, csak ez számít.

A rémült reakciókra ugranak

Ízléstelen és botrányos viccekért a műfaj más sztárjainak sem kell a szomszédba menniük: Roman Atwoodot például a The Washington Post kiáltotta ki a színtér legvisszataszítóbb képviselőjének. Nem véletlenül: a 32 éves férfi „csínye” az volt, hogy eljátszotta barátnője, Brittney Smith előtt hároméves fiuk, Kane felrobbantását. Jól hallották: a férfi kicserélte a motoron ülő gyermeket egy babára, majd a tréfa az volt, hogyan reagál a nő a szörnyű balesetre. A lap cikke októberben született, addig 8 millió, cikkünk írásakor pedig több mint 31 millió megtekintésnél járt a felvétel. Korábban egyébként volt már olyan videója is, amelyen a gyerek emeletről való ledobásán viccelődött. Mondani sem kell, hogy még ha a felesége benne is van ezekben, egy gyereket használnak arra, hogy segítsen a saját halálán tréfálkozni…

A „poén” után Atwood nevetett, viccesnek nevezve az egészet, de a The Washington Post szerint mindez maximum csak zavarodott tinédzserek számára lehet mulatságos. A férfi hívei pedig ebből a korosztályból is kerülnek ki: a videói tavaly októberig 1,8 milliárd (!) megtekintésig jutottak, nézői pedig főleg fiatal férfiak voltak 18 és 24 között. A YouTube hasonló műfajban mozgó felhasználói közt tavalyig ő volt a harmadik legnépszerűbb, s a fia kamu felrobbantásával való viccelődés még inkább megdobta a nézettségét, új feliratkozókat és még több pénzt hozva számára. Vagy a többieknek: a YouTube 2013-ban jelezte, hogy a prank videókat készítő tíz legnépszerűbb alkotó elérte már a 3,5 milliárdos nézettséget. A Tubular Labs statisztikái szerint az ilyen videókra tavaly 17,7 milliárd megtekintés jutott.

Az így kereshető összegeket persze nehéz pontosan belőni, miután számtalan tényező alakítja, de a SocialBlade statisztikai oldal szerint a havi százezer dollár azért összejön Atwood számára a Youtube-hirdetésekből. Ebben persze még nincs benne az áruértékesítés – saját netes üzlete van, a Smile Store –, sem a marketinges kooperációk olyan óriásokkal, mint a Nissan, sem a tévés szereplések. Ahogy a filmes bevételei sem: tavaly októberben még megjelenés előtt állt a Natural Born Pranksters, amely az Egyesült Államokban aztán decemberben döbbenetes eredményeket ért el. A film szpotja az iTunes vígjátéklistáján az első helyen landolt, az alkotás pedig bemutatása hétvégéjén a második legnépszerűbb volt a mozikban a Csillagok háborúja hetedik része után. A film a műfaj három sztárjának, Atwoodnak, Vitaly Zdorovetskiynek és Dennis Roadynak a közös produkciója, az IMDb-n a 10-ből kapott 3,8 csillaga alapján pedig nagyjából belőhető a színvonala is. Vagy az olyan „poénok” alapján, amelyek szerepelnek benne: egy leendő apával például elhitetik, hogy felesége a postásuk gyermekét várja.

Ha nem jön be viccként, hát lesz társadalmi kísérlet

Persze a műfaj nagyjait már zavarja is a könnyebben szerzett népszerűség, azaz mikor valaki előre megrendezi az egészet ahelyett, hogy valóban pszichopata módjára viselkedik mondjuk a barátnőjével. Erről panaszkodott a TubeFilternek Jesse Wellens, akinek egyik 32 milliós nézettséget érő „tréfája” az volt, hogy beadta a párjának közös macskájuk meggyilkolását. Mint mondta, a csalók terjedése szívás számukra, miután „nehéz versenyezni a kamu reakciókkal úgy, hogy mi megpróbáljuk ezt az egészet komolyan csinálni”. Ilyen, megrendezett jelenetekkel előálló elkövető volt például Sam Pepper, aki nők szexuális zaklatását adta el tréfaként, majd miután a rá zúduló felháborodásoktól már nem tudott mit tenni, váratlanul közölte, hogy az ismeretlenek valójában felkért színészek voltak. A korábban prankként eladni próbált videókat hirtelen társadalmi kísérletnek nyilvánította, és előadott egy hangzatos szöveget arról, hogy ő csak a nők zaklatására akarta felhívni a figyelmet, és jó látni, hogy sikerrel járt. Aztán persze a videója második felére már visszatért annak elemzéséhez, hogy miként szenvedett férfiismerőse egy elnyomó házasságban, és hogyan szokták őt lerohanni az „agresszív női rajongók” rendezvényeken. Egyik népszerű „tréfája” egyébként a TubeFilter szerint az volt, hogy szó szerint lasszóval kívánt magához csábítani nőket. A YouTube-hirdetések segítségével Pepper is dollárezreket keresett ezekkel a videóival.

Idén februárban aztán Pepper törölte az összes videóját, bejelentette, hogy nagy részüket megrendezte – például azt is, amelyben barátja meggyilkolását játszotta el –, és elnézést kért az egészért. Arról nincs hír, hogy a hirdetéspénzeket visszaadta volna bárkinek is.

Nálunk csak liszttel való támadásra futja

Ha dollárezreket még nem is keresnek a magyarok hasonlókkal, kezdetleges próbálkozások azért már akadnak. Nemrég nagy vihart kavart, hogy egy magyar netceleb, a Facebookon 18 ezer feliratkozóval rendelkező Nieke Ayamba videójában arcon öntött egy tál liszttel egy járókelőt. A hazai radikáljobb aztán rögtön rá is pörgött a sztorira, talán nem függetlenül a fiú bőrszínétől: a jobbikos Szilágyi György egyenesen közösség tagja elleni erőszakért és garázdaságért tett feljelentést, és Orosz Mihály Zoltán is a hatóságokhoz fordult, rögtön elővéve, hogy a jogvédők bezzeg nem lépnek semmit.

Mindenesetre Ayamba jóvátétele is érdekesre sikeredett: tejet, zsemlét és egyéb élelmiszereket ajándékozott egy ismeretlen férfinek, aki épp könyvet olvasott az utcán.

A fiú is felemlegette származását, mint ami miatt szerinte bántják őt. Facebook-oldalán közölt bocsánatkérésének eleje pedig így hangzik, betűhíven idézve: „szeretnek bocsanat kerni azert mert leontottem liezttel a neni. Csak egy vicces videot akartam csinalni egy pranket. Nem direkt ontottem a liszt a nenire. Latom hogy sok emberek lenegereznek meg minden. Õk perfect.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »