Szivárogtatással teszik pokollá a katonák életét

Szivárogtatással teszik pokollá a katonák életét

Újfajta harceszközt alkalmaz napjainkban az Iszlám Állam: előszeretettel hozzák nyilvánosságra az általuk ellenségnek tartott katonák személyes adatait, majd arra buzdítják fanatikus követőiket, hogy álljanak bosszút rajtuk vagy családjukon.

Több tucat amerikai katona nevét és személyes adatait hozta nyilvánosságra az Iszlám Állam (IÁ) – írja a Daily Mail. A terroristák a közösségi oldalakon tették közzé a neveket, amelyek – állításuk szerint – azokat a katonákat takarják, akik részt vesznek az amerikaiak által vezetett koalíciós dróntámadásokban.

Sőt, a terrorkalifátus most ennél is tovább ment: az úgynevezett Hekker Divíziójuk halálosan megfenyegette azokat a katonákat, akik az IÁ ellen harcolnak.

Régebben még törölték

A dzsihadisták által újabban alkalmazott módszer nem új keletű: a 2008–2009-es Izrael–Hamasz-konfliktus után több mint kétszáz izraeli katona fényképét, nevét és személyes adatait közölte egy honlap. A névtelen forrás az Egyesült Királyságból töltötte fel az adatokat, melyet egy izraeli katonától szerzett meg. A neveket közzétevő már a honlap címoldalán hangsúlyozta: a célja az, hogy az ország felelőssége helyett a személyes felelősségre irányítsa a figyelmet.

A szivárogtatás óriási felháborodást váltott ki az országban, Madzsalli Vahabi izraeli drúz parlamenti képviselő azonnal követelte, hogy a rendőrség nyomozza ki, hogy ki állhat a honlap mögött. Az adatok nyilvánosságra hozatalát akkor még a honlap tárhelyszolgáltatója is aggályosnak találta, így az ügy kipattanása után azonnal felfüggesztette a weboldal működését.

Megkönnyítik a terroristák dolgát

Nem volt ilyen szerencsés az a száz katona, akiknek adatait múlt év márciusában hozta nyilvánosságra az IÁ. A New York Post szerint az eredeti adatszivárogtató oldalt ugyan sikerült blokkolni, azonban a lista másolatai számos más honlapon még mindig megtalálhatók.

Az akkori akciót az Iszlám Állam Hekker Divízió hajtotta végre, amely azt állította, hogy hozzá tudtak férni az amerikai katonák nyilvántartásához. Közölték, azért hozzák nyilvánosságra az adatokat, hogy az „amerikai testvéreik” foglalkozzanak majd ezekkel a katonákkal. Még üzentek is az amerikai terroristáknak: „Most megkönnyítjük a dolgod azzal, hogy átadjuk a lakcímeket. Már csak meg kell tenned a végső lépést, mire vársz?” Majd következtek az adatok: nevek, katonai rangok és lakcímek.

Philip Breedlove NATO-parancsnok akkor még nyugtatta a kedélyeket: egy brüsszeli konferencián elmondta, hogy az IÁ akciója csupán egy reklámfogás, amellyel el kívánják terelni a figyelmet a katonai kudarcaikról. A terrorszervezet azonban mégsem omlott össze, hanem újabb területeket vont az ellenőrzése alá Szíriában.

Facebook-fiókokat is feltörtek

Nem kellett sokat várni a következő nagy szivárogtatásra: múlt év augusztusában 1 400 amerikai személy adatait hozta nyilvánosságra ugyanez a csoport. A célpontok között kormányzati dolgozók és katonák egyaránt voltak, sőt a publikált listán még a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) munkatársai is szerepeltek. És bár a szivárogtatók azt állították, hogy katonai és kormányzati adatbázisból szerezték be az információkat, később a CNN kiderítette, hogy a megadott telefonszámoknak egy része már nem működik. Viszont olyanok is akadtak, akiket elértek az amerikai hírcsatorna munkatársai.

Az akciót végrehajtó hekkernek azonban nem volt szerencséje, múlt év októberében már kattant is a bilincs a kezén. Ardit Ferizi koszovói állampolgárt Malajziában kapcsolták le a hatóságok, mert a gyanú szerint feltörte egy amerikai cég számítástechnikai rendszerét, ahonnan ellopta az adatokat, majd átadta ezeket egy Junaid Hussain nevű férfinak. Miután kiderült, hogy Ferizit mivel gyanúsítják, a 20 éves fiatalember családját sokkolta a hír: el sem tudták képzelni, hogy a fiúk valójában az IÁ-t segítette.

Rakkai dzsihadisták állnak mögötte

Pedig nem ártott volna odafigyelniük a fiukra, ugyanis annak levelezőpartnere az a Junaid Hussain volt, aki eredetileg létrehozta az IÁ hekkercsoportját. A pakisztáni családból származó birminghami férfit már 2012-ben lekapcsolták, mert feltörte Tony Blair egyik e-mail fiókját, amit a brit politikus tanácsadója kezelt. Munkásságát hat hónapos börtönbüntetéssel honorálta a brit igazságszolgáltatás, de ez nem rettentette el a férfit: Szíriába utazott, ahol az IÁ szolgálatába szegődött, ő lett a Cyber Kalifátus nevű csoport vezére.

Mivel az online tevékenységével mindvégig bátorította a terroristákat, hogy magányos farkasként kövessék el a merényleteiket, hamarosan az amerikaiak harmadik számú ellensége lett Abu Bakr al-Bagdadi és Mohamnned Emwazi – vagyis a kalifátus vezére és Jihadi John – után. Végül Hussain sem kerülhette el a sorsát: múlt év augusztusában egy amerikai drón végzett vele Rakkában.

Akkor sokan azt hitték, hogy ezzel nem kiheverhető csapást mértek a terrorszervezet Hekker Divíziójára, most azonban csalódniuk kellett: a frissen nyilvánosságra hozott adatok birtokában a magányos farkas terroristák könnyen megtalálhatják a katonák családját is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »