Szíriában csak a tartós béke lehet megoldás

Szíria helyreállításáról csak azt követően lehet szó, ha a konfliktusban érintett felek felhagynak a harcokkal és megteremtik a tartós békét – közölte Stephane Dujarric ENSZ-főtitkár hivatalos képviselője csütörtökön.

A szóvivő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy a világszervezet milyen segítséget nyújt a közel-keleti országnak a háború okozta károk helyreállítására.

Dujarric úgy vélekedett, hogy a felek most elsősorban a tárgyalásokra összpontosítanak, amelyet Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának közvetítésével folytatnak. Ezek a tárgyalások elhozhatják a békét és a stabilitást, hogy megkezdődhessen az ország helyreállítása. Amennyiben megszűnnek a harcok, akkor béke lesz és ezt követően lehet a háború okozta károkat helyreállítani, fejleszteni az országot.

A szóvivő nem kommentálta egy szíriai nemzetközi adományozói konferencia rendezésének lehetőségét, de Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kezdeményezését sem, amely szerint az idén az ENSZ által májusra összehívott első humanitárius világkonferencia keretében gyűjtést szerveznének Szíria javára.

Dujarric ugyanakkor hangsúlyozta, ez utóbbi fórum célja megoldást találni a humanitárius válságok megszüntetését célzó erőfeszítések finanszírozására, hogy az ENSZ-nek “ne kelljen folyamatosan kéregetnie” erre a feladatra.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »