Szíria szerint szándékos volt a kormányerők elleni légicsapás

Szíria szerint szándékos volt a kormányerők elleni légicsapás

MTI nyomán

Hiába állítja Washington az ellenkezőjét, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szándékosan mért légicsapást szíriai kormányerőkre a múlt hét végén – jelentette ki szombaton New Yorkban Valíd Moallem szíriai külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének általános vitájában.

A szíriai diplomácia vezetője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Iszlám Állam és más terrorszervezetek “tettestársa”.

Moallem hangsúlyozta, a katonai előrenyomulásnak köszönhetően a damaszkuszi rezsim most minden eddiginél jobban bízik abban, hogy végleg sikerül győzelmet aratnia “a terrorizmus elleni harcban” Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah segítségével.

Ennek ellenére Damaszkusz elkötelezett az ENSZ égisze alatt zajló békefolyamat mellett – tette hozzá a külügyminiszter.

Ennek két feltétele van: egyrészt fokozni kell a terrorizmus elleni fellépést, és lehetővé kell tenni, hogy a szíriaiak Szírián belül, párbeszéddel döntsenek az ország jövőjéről.

Moallem leszögezte, hogy a Nyugat által támogatott “mérsékelt, fegyveres ellenzék” tagjai “terroristák”, akik nem kevésbé barbár bűnöket követtek el szíriaiak ellen, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vagy az al-Kaida.

Közben a szíriai kormányerők tovább szorították a gyűrűt Aleppó városa körül, és újabb területet foglaltak el az ellenzéki fegyveresektől a város peremén. A helyiek a konfliktus leghevesebb bombázásairól számoltak be az elmúlt napokban.

“Aleppót eltörlik a Föld színéről. Az elmúlt hat évben még soha nem lőtték ennyire a várost, sem tüzérséggel, sem harci gépekkel, sem rakétákkal”

– mondta szombaton Mohammed Abu Dzsaafar igazságügyi szakértő a városból.

A városban már vezetékes víz sincs. A támadásoknak a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint legkevesebb 32 halálos áldozata volt. Helyi civilek csak szombaton 49 halottról számoltak be.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »