Szíria: megegyeztek, hogy folytatják az egyeztetést

Szíria: megegyeztek, hogy folytatják az egyeztetést

Érdemi előrelépés nélkül ért véget a szíriai polgárháborúról az Egyesült Államok, Oroszország és több közel-keleti ország képviselői között szombaton tartott magas szintű egyeztetés Lausanne-ban.

lavrov-szergej-kerry-john_bSzergej Lavrov és John Kerry Lausanne-ban

Az orosz külügyminiszter orosz hírügynökségeknek azt mondta, a svájci városban tartott tárgyalás résztvevői megegyeztek abban, hogy folytatják az egyeztetést. Szergej Lavrov hozzátette, hogy a megbeszéléseken több „érdekes ötletet” is megvitattak, és a résztvevők egyöntetűen a szíriai konfliktus politikai rendezésének mihamarabbi megindítását szorgalmazták.

Az amerikai külügyminiszter a több mint négyórás megbeszélés után újságíróknak azt mondta, hogy a szíriai tűzszünet helyreállításához vezető több lehetőséget is számba vettek. Hozzátette, hogy voltak feszült pillanatok a tárgyalás során. John Kerry közölte: a résztvevők hétfőn folytatják az egyeztetést a lehetséges további lépésekről, arra viszont nem tért ki, hogy milyen formában. Úgy fogalmazott, hogy a szombati találkozó alapján talán másfajta megközelítésekkel fognak előállni az érintett országok képviselői. Az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül Katar, Törökország, Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom, Irak és Jordánia is képviseltette magát a lausanne-i tárgyaláson, amelyen jelen volt Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is.

Vasárnap amúgy helyi beszámolók szerint a török hadsereg által támogatott szíriai felkelők elfoglalták a török határ mentén fekvő Dabík városát az Iszlám Államtól. Bassár el-Aszad szíriai elnök a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap online kiadásában pénteken közölt interjújában egyébként arról beszélt: Aleppó visszafoglalása nagyon fontos ugródeszka lesz ahhoz, hogy a terroristákat Törökországba szorítsák vissza. Mint mondta, Aleppó visszavétele stratégiai szintű, országos politikai győzelem lehet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »