Szíria lelövi a légterébe berepülő török vadászgépeket

A szíriai hadsereg minden, az ország légterébe belépő török harci repülőgépet le fog lőni – figyelmeztetett közleményében a szír hadsereg parancsnoksága csütörtökön, miután a török légierő szerda este észak-szíriai kurd területeket bombázott.

A közleményben úgy fogalmaztak, hogy bármely török repülőgépet, amely még egyszer megkísérli megsérteni Szíria légterét, le fogják lőni.

Az Anadolu török állami hírügynökség a török hadsereg közleményére hivatkozva csütörtökön azt jelentette, hogy a török légierő a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia által ellenőrzött területet bombázta szerda késő este Aleppó várostól északra.

Hírdetés

A beszámoló szerint a légi csapásokban 160-200 kurd fegyveres meghalt, továbbá megsemmisült 18 kurd célpont, köztük lánctalpas páncélkocsik, óvóhelyek, fegyver- és lőszerraktárak, valamint parancsnoki épületek is.

Az Egyesült Államok támogatta YPG elleni török csapásokat a szíriai parancsnokság közleménye égbekiáltó agressziónak nevezte.

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson egy ötezer négyzetkilométeres területet az általa terrorszervezetnek minősített fegyveres csoportoktól, köztük az Iszlám Államtól és az YPG-től. Ankara az utóbbira a főként Dél-Törökországban tevékenykedő, szintén terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyaként tekint.

Észak-Szíriában a kurdok különálló tömbökben élnek, az YPG pedig éppen a jelenlegi török katonai beavatkozás helyszínén törekszik az egyesítésükre. Ankara kifejezetten tart az YPG térnyerésétől, mert a szíriai kurdok megerősödése felbátoríthatja a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbséget, főleg miután a kurdok idén márciusban bejelentették, hogy föderációba tömörülnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »