Szíria: A kormányerők visszafoglalták Palmürát

Szíria: A kormányerők visszafoglalták Palmürát

Visszafoglalta a szíriai hadsereg az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől Palmürát vasárnap. A hírt a szíriai állami média jelentette be.

A szíriai állami televízió egy katonai forrásra hivatkozva közölte, hogy a kormányerők “átvették a teljes irányítást Palmüra felett”.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet megerősítette, hogy a városból az IÁ erőinek nagy része kivonult. Hozzátette, hogy a város keleti részén még fegyverropogás hallatszott vasárnap reggel.
Az ókori romvárosáról ismert stratégiai fekvésű Palmürát tavaly májusban foglalta el az IÁ. A szíriai kormányerők az orosz légierő és más szövetséges milíciák segítségével március elején indították meg offenzívájukat a város visszafoglalására.

Palmürában a felbecsülhetetlen értékű romokat alig egy éve az ISIS katonái kalapácsokkal kezdték lebontani. A szíria Velencéjének is nevezett ókori város megsemmisülését már műholdképeken is látni lehet. (MTI, hvg.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »