Szír konfliktus: az amerikai és orosz elnök telefonon egyeztetett

Szír konfliktus: az amerikai és orosz elnök telefonon egyeztetett

Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztettek Oroszország haderejének szíriai kivonásáról. Ezen túlmenően az amerikai elnök arra kérte orosz kollégáját, hogy hasson Bassár el-Aszad szír elnökre, és vessen véget az ellenzéki erők elleni támadásoknak, nehogy a konfliktusok újraéledése aláássa a genfi béketárgyalásokat.

 

Az amerikai elnök jelezte, hogy humanitárius segítséget fognak nyújtani a szír lakosságnak, de ehhez az Aszad elnökhöz hű kormányerőknek belépést kell biztosítaniuk szír területekre.

 

A Kreml nyilatkozata szerint az orosz elnök is kitart a béketárgyalások folytatása mellett, és kivonja haderejének jelentős részét, amint befejezték terrorizmus elleni fellépésük fő feladatait. Moszkva a szír konfliktus politikai megoldását sürgeti – ebben egyetértenek az amerikaiakkal.

 

A szír kormányerők ugyanakkor kijelentették, hogy folytatni fogják a terroristák elleni hadmozdulatokat „ugyanabban a tempóban”, mint korábban.

 

A szír ellenzéki erők nem tulajdonítanak nagy jelentőséget Putyin szavainak, mivel elmondásuk szerint „az orosz szárazföldi erők nagysága nem jelentős, és Szíriában gyakorlatilag nem is tevékenykednek”.

 

Oroszország átmeneti jelleggel felfüggesztette a terroristák elleni légicsapásokat.

 

Teraz.sk, Reuters

Nyitókép: usnews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »