Szintet lépett a kínai hadsereg

Kína elkezdte szerdán benépesíteni első külföldi katonai támaszpontját a Vörös-tenger stratégiai jelentőségű bejáratánál elhelyezkedő Dzsibutiban.

Katonákat szállító hajók indultak el Kínából a Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint, de azt nem közölték, hogy hány katonát vezényelnek Afrika szarvára, vagy hogy a támaszpont hivatalosan mikor kezd el működni.

Kína tavaly februárban kezdte el kiépíteni a létesítményt, amely a békefenntartó, a kalózellenes és a humanitárius akciókban részt vevő kínai hadihajókat töltené fel üzemanyaggal és egyéb fogyóeszközökkel.

Kína kapcsolatai az afrikai országokkal rohamosan bővülnek, ennek köszönhetően könnyebben juthat ásványkincsekhez és új piacokat nyerhet. Peking 2015-ben bejelentette, hogy 60 milliárd dollárt (több mint 16 500 milliárd forintot) fog költeni afrikai – főleg mezőgazdasági – fejlesztési tervekre, és eltörli egyes országok adósságát.

A 23 ezer négyzetkilométer területű, jórészt sivatagos, csaknem 800 ezer lakosú Dzsibutiban már van amerikai, francia és 2011 óta japán katonai támaszpont is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »