Szinte teljesen felszabadult Fallúdzsa – Az ISIL csak két kerületet tart már

Szinte Fallúdzsa egésze felszabadult, az Iszlám Állam (ISIL) dzsihadista szervezet harcosai már csak két kerületben állnak ellen – közölte szerdán Abdul-Vaháb asz-Szaadi, az iraki kormányerők egyik parancsnoka.
Haider al-Abádi iraki kormányfő már pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy győztek, a katonai parancsnokok a csatamezőn akkor a város nyolcvan százalékának elfoglalásáról számoltak be.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Az ISIL elleni, amerikai vezetésű koalíció viszont azt közölte, hogy a kormányerők a város harmadát foglalták vissza.

„Fallúdzsát gyakorlatilag kiürítette a Dáes” – fogalmazott Szaadi, az ISIL korábbi nevének arab betűszavát használva.

„A humanitárius közösség kudarcot vallott”

Az iraki kormányerők májusban indítottak támadást a nagyváros visszafoglalására, amelyet 2014 elején szálltak meg az ISIL fegyveresei.

A harcok miatt 84 ezren hagyták el a várost és környékét menekülttáborokban keresve menedéket. Segélyszervezetek szerint több helyen nem bírtak megbirkózni a menekültáradattal, a humanitárius tevékenységet végző civil szervezetek finanszírozása nem elegendő, és kevesen is vannak.

hirdetés
„Be kell vallanunk: a humanitárius közösség kudarcot vallott abban, hogy segítséget nyújtson az irakiaknak” – mondta el Nasszr Muflahi, a Norvég Menekülttanács iraki igazgatója. Az Iszlám Állam iraki térhódítása óta 3,3 millió iraki vált földönfutóvá.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »