Színre lépett az új Vaslady

Színre lépett az új Vaslady

Ceremoniális eseményekben bővelkedett a tegnapi lakóváltás a brit kormányfő Downing Street 10. alatti londoni rezidenciáján és a parlamentben. David Cameron megbízatása véget ért, Theresa May eddigi belügyminiszter átvette tőle a világ ötödik legnagyobb gazdaságának kormányzását. Ám Nagy-Britannia előtt sok probléma tornyosul egyszerre.

Mindent megtesz a brit kormány annak érdekében, hogy garantálhassa az EU-állampolgár külföldiek jogainak érvényesülését a jövőben is – ezzel az új kormányfő által nem teljes mértékben osztott gondolattal búcsúzott hivatalától David Cameron tegnap a londoni Westminsterben elmondott utolsó felszólalásában. Délután pedig kilépett a Downing Street 10. alatti rezidenciáról, és a Buckingham-palotában adta vissza megbízatását a királynőnek.

A kormányrúdnál tegnaptól Theresa May áll, de mint brit politikai megfigyelők rámutatnak, a brexit miatt May előtt már eleve sokkal fontosabb teendők tornyosulnak, mint elődjei előtt, nemcsak úrrá kell lennie a szinte még mindig XVIII. századi struktúrákat hordozó kormányzati bürokrácián, de mindenképp sikerre kell vinnie az uniós kilépést. Mint a The Times napilap kolumnistája rámutatott, a Downing Street 10. alatti miniszterelnökség csak apró egység a hatalmas Whitehallhoz, a kormányzati negyedet alkotó különböző döntéshozó szervekhez képest, ezért a lakóján is múlik, hogy csak tanácsadókkal bástyázza-e körül magát, vagy valóban erős kabinetet épít. Ám nagy a veszély, hogy May elődjeihez hasonlóan a helyükről kirobbanthatatlan bürokraták, megújíthatatlan struktúrák foglyává válik.

A kemény fellépés mindenesetre már kedden megmutatkozott, amikor May pártjának kormányzati negyedben dolgozó derékhadától a fő rivális, a Munkáspárt földbe döngölését kérte, hogy lehetőleg Jeremy Corbyn munkáspárti vezér sose jusson a kormányrúd közelébe. A The Times brit napilap, amely részletesen elemezte a tegnapi kormányváltás mozzanatait, így May legégetőbb feladatait, egy Indiana szövetségi állam által elhelyezett egész oldalas hirdetést is megjelentetett, amely nem kevésbé híven tükrözi, hogy mekkora a tétek forognak kockán a brexit után a szigetországban. A reklámszöveg emlékezteti Nagy-Britanniát, hogy a republikánus vezetésű Indiana tárt karokkal várja a szigetországot elhagyó cégeket, üzletembereket. Az állam befektetésösztönző honlapja (Astatethatworks.com) is beszédes, üzenve Londonnak, hogy igenis vannak működőképes államok.

Brexit ide vagy oda, az ország pénzügyi konszolidációs programja már több éve puhul, a költségvetési hiányból nem sikerült faragni, és George Osborne pénzügyminiszter egy héttel a népszavazás után feladta az államháztartási többletcél elérését is, éppen a brexit körüli bizonytalanságok miatt. A gazdasági növekedés lanyhulásának veszélye tehát ott leselkedik minden sarkon, fogalmazott a Centre for Policy Studies kutatóintézet friss tanulmánya.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »