Színház a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállóján

Színház a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállóján

Színházzá alakul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Feszty Árpád úti Gondviselés Háza Hajléktalanok Átmeneti Szállása. A 2016/17-es színházi évadban a Medve Színpad és a Gondviselés Háza közti együttműködés még szorosabbá válik, a társulat teljes repertoárt készített erre a játszóhelyére.

Halmy György és társulata 2014 óta rendszeres látogatója a Feszty Árpád úti intézménynek, ahol kifejezetten a hajléktalan emberek számára készített előadásokat, és repertoáron lévő műveket is előadtak. A 2016/17-es színházi évadban a Medve Színpad és a Gondviselés Háza közti együttműködés még szorosabbá válik, hiszen a társulat mintegy állandó játszóhelyeként tekint az intézményre, ahova teljes repertoárt készítettek.

„Az együttműködésünk lényege nemcsak az egyszeri színházi élmény – mondja a rendező, társulati vezető –, a művészekkel az előadás előtt meglátogatjuk a lakókat, beszélgetünk, muzsikálunk nekik, az előadások után is ott maradunk beszélgetni. Ebben segítenek az intézet munkatársai, hogy a beszélgetés ne csak „közönségtalálkozó legyen, hanem egyfajta csoportfoglalkozás, amelyen a résztvevőkkel közösen értelmezzük az elhangzottakat azon munkálkodva, hogy a színházi élmény, a versek, a zene, mind részévé váljon a lakók életének, képessé váljanak megélni és befogadni a pillanatot.”

Lenni, lenni, lenni címmel mutatják be a rendező, Halmy György művét, melyben, mint mondja: „Visszatekinthetünk az életünkre. Szó szerint és átvitt értelemben is.” A főszerepben Bánfi Kata és Egyed Brigitta látható majd, kísérőjük Sárközi Dávid hegedűművész. Novemberben a Magyar Színház színművésze, a Pesti Magyar Színiakadémia igazgatója, Benkő Nóra főszereplésével lesz látható A köznapiról és a látomásról színházi est egy szereplőre és egy hegedűsre Márai Sándor Füveskönyve alapján. Hegedűn közreműködik Baranyi Zoltán.

Ady Endre és Radnóti Miklós művei elevenednek meg a Válaszúton című előadásban, Bánfi Kata színésznő és Berényi Dávid, a Madách Színház színművésze közreműködésével.

A két művész azt nyilatkozta: kevés helyre mennek a társulattal, az egyik ilyen a szeretetszolgálat intézménye. „Szívesen vállalunk ilyen fellépéseket, mert tudjuk, hogy ezek az emberek nélkülünk nem juthatnának el színházba. Adni érkezünk, és mi legalább annyit kapunk” – erősítette meg egymást Bánfi Kata és Berényi Dániel. Az előadást Szakál László zongorán, Jáger Dávid gitáron és indiai hangszereken kíséri majd.

Forrás, fotó, videó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »