Szilvásy György illiberális könyvek kiadásába fogott

Szilvásy György illiberális könyvek kiadásába fogott

Szilvásy György, az Antall-kormány államtitkára, később Gyurcsány Ferenc titokminisztere tavaly bukkant fel a könyvbizniszben: a sajtó is felfigyelt rá, hogy megalakult az egykori tárca nélküli miniszter befektetésével egy új könyvkiadó, a Művelt Nép. Az erotikus regények mellett rögtön belekezdtek az iszlámmal kapcsolatos bestsellerek kiadásába. Egyelőre nem kaptak különösebb visszhangot a legendás olasz újságíró, Oriana Fallaci iszlámkritikus könyvei, amelyeket az Orbán Viktor által „bevezetett” illiberális jelzővel reklámoz a kiadó.

Először nyilván a szocializmus jut az olvasó eszébe a kiadó nevéről, a Művelt Népről; sokan emlékezhetnek a szocialista állami könyvterjesztő vállalatra, és létezett a Művelt Nép Tudományos és Ismeretterjesztő Kiadó is.

Az új Művelt Nép Kiadót pár hónappal azután jegyezték be, hogy az első fokon kémkedésért (felbujtóként) elítélt Szilvásy György ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette. Első fokon 2 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, most viszont új eljárást kell lefolytatnia az elsőfokú bíróságnak. Az ügy iratait 2040-ig titkosították.

Az első fecskék

Azóta már meg is jelentek a Művelt Nép Kiadó első könyvei. Felelős kiadójuk Szilvásy György, egyik sorozatuk szerkesztője pedig Kepets András, a tavaly csődbe ment Ulpius Ház könyvkiadó egykori vezetője. Az Ulpiust leginkább a szórakoztató könyvek kiadójaként ismerték az olvasók, de adott ki kortárs szépirodalmat, klasszikusokat, életrajzokat is. A kiadó 2015-ben jelentett csődöt. A könyvszakma az Ulpius könyvesboltlánc gyors és költséges terjeszkedésében látta a bukás okát, a bulvársajtó pedig arról cikkezett, hogy a kiadóvezető nagy lábon élt, például hotelben lakott. Az Ulpius tetemes adósságot hagyott hátra, elsősorban sikerszerzőinek tartozott nagyobb összegekkel, mint Lakatos Levente, Vass Virág, Fábián Janka. A legnagyobb vesztesként Frei Tamást emlegették, aki lapunknak annyit árult el: „sokat” veszített a kiadó csődjén. Az ismertté vált Ulpius márkát azonban, úgy látszik, érdemesnek tartja továbbvinni a Művelt Nép: több könyvük is „az Ulpius baráti köre ajánlásával” jelzést viseli. A feltámadt Művelt Nép könyveinek egyik fele az iszlámmal kritikus, annak veszedelmes arcát bemutató kötet, a másik fele többnyire erotikus-romantikus regény. Oriana Fallaci iszlámot ostorozó művei mellett az Alávetett-trilógia, a Birtoklás-trilógia és a Buja fortélyok sorakoznak, de szembejön a kínálatban Jürgen Todenhöfer is, egykori német kereszténydemokrata képviselő és az egyetlen nyugati újságíró, akinek sikerült bejutnia az Iszlám Állam területére. A kínálatba befért Oszama bin Laden sógornőjének, Carmen bin Ladinnak az emlékiratai és Sabatina James egyik sikerkönyve is; a pakisztáni származású, Ausztriában felnőtt hölgy saját családjával került szembe, amikor elutasította a radikális iszlám által ráerőltetett hagyományokat, például a kényszerházasságot. Miután szakított a családjával, jó néhány könyvet írt a megpróbáltatásairól.

Ezeknek a könyveknek a nagy része arról szól, hogy az iszlám, amelyről a magyar közvélemény korábban nemigen gondolkodott, létezik és veszélyes. Ez egybevág a kormányzati kommunikációval, és a kiadó nyíltan rá is játszik erre a párhuzamra: Oriana Fallaci könyveit „Illiberális, inkorrekt, igaz” felcímmel reklámozzák Gyurcsány Ferenc egykori miniszterének kiadványai. Márpedig az illiberális kifejezést Orbán Viktor miniszterelnök vezette be tavalyelőtt Tusnádfürdőn, amikor kifejtette, hogy kormányával illiberális államot építenek.

Szilvásy baloldali, de nem szemellenzős

Ugyan Szilvásy György útja rég elvált Gyurcsány Ferencétől, azért érdekes, hogy épp a Demokratikus Koalíció vezetője egykori miniszterének kiadója rukkolt elő Fallaci harcosan bevándorlásellenes könyvével. Főleg, ha arra gondolunk, hová fejlődött Gyurcsány Ferenc bevándorlással kapcsolatos véleménye azután, hogy kitört a migrációs válság: elég csak arra gondolni, hogy a volt szocialista miniszterelnök saját házába fogadott be egy szír családot. Szilvásy Györgyöt is megkerestük, aki azt mondta: ő baloldali, de nem szemellenzős, és nem gondolja, hogy az illiberális kifejezést bármelyik oldalnak ki kellene sajátítani. Fallaci könyvét olyan szakszerű műnek tartja, amely kilép az aktuálpolitikai diskurzus korlátai közül. Szerinte erre szükség is van, ezért elmondása szerint elsősorban ilyen jellegű könyveket szeretnének kiadni a témában. – Vitába tudnék vele szállni, de sok mindenben igaza van – mondta a volt miniszter Fallaciról.

Kepets Andrásról azt mondta: a véletlen hozta úgy, hogy az Ulpius alapítója segítséget kért tőlük, de ő amúgy is lehetőséget látott abban, hogy befektetőként mellé álljon, mert kiváló szakembernek tartja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »