Szili: egy közösség a nyelvével az identitását is elveszíti

Szili: egy közösség a nyelvével az identitását is elveszíti

PÉCS. Ha egy közösség a nyelvét elveszíti, akkor egy idõ után az identitását is el fogja – jelentette ki a határon túli autonómiaügyekben közremûködõ miniszterelnöki megbízott szombaton Pécsett.

A Határon Túli Magyarságért Alapítvány (HTMA) létrehozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett történeti és tudományos tanácskozás megnyitóján Szili Katalin az ukrán oktatási törvényrõl és a marosvásárhelyi iskolaügyrõl azt mondta: "semmi más nem történik, mint a jogok szûkítése és a magyarság helyzetének ellehetetlenítése".

A volt házelnök egyúttal arra kérte az alapítványi fórumon részt vevõ határon túli és magyarországi partnerszervezetek vezetõit, képviselõit, hogy közös felhívásban fejezzék ki szolidaritásukat a kárpátaljai és romániai magyarsággal. "El a kezekkel a nyelvünktõl, iskoláinktól!" – hangoztatta a politikus.

Jean-Claude Junkert, az Európai Bizottság elnökét idézve azt mondta: minden európai állampolgár egyenlõ. Ez vonatkozik Ukrajnára is, amely az Európai Unió társult tagja.

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény a közoktatás korszerûsítését tûzi ki célul 2018 szeptemberétõl bevezetendõ reformokkal. A törvénynek az oktatás nyelvérõl szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvû oktatása pedig csak az elsõ négy osztályban engedélyezett.     A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy 1992-ben a HTMA-t elsõsorban a délszláv háború sújtotta horvátországi magyarság megsegítésének szándéka hívta életre. Tevékenységüket késõbb a teljes határon túli magyarságra kiterjesztették – ismertette.

Európa számára is példaértékû lehet, hogy az alapítvány a magyarországi kisebbségeket is bevonta mûködési körébe – mondta.

Az alapítvány 25 éves sikeres tevékenységét méltatva Szili Katalin kitért a magyarság identitásának megõrzésében, és Pécs 2010-es Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) projektjében betöltött szerepére is.

A nemzetpolitikára térve rögzítette: jelenleg egyetértés van a külhoni magyarok állampolgársásának, választójogának, illetve autonómiájának kérdésében.

Az eseményen Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a Bokor Béla kuratóriumi elnök vezetésével mûködõ alapítvány eredményei között említette, hogy a határon túli magyarok ügye fontos, "a helyére került" téma lett.

A szervezõk tájékoztatása szerint a konferencián a magyarországi és határon túli partnerszervezetek vezetõi, képviselõi tartanak elõadásokat az elmúlt 25 évben a magyarságot, a közösségeket érintõ jelentõs történésekrõl, a jelen kihívásairól, a jövõképrõl.

A fórumon az alapítvány Nemzetért elnevezésû díjával tüntették ki Szili Katalint, valamint Korinek László pécsi jogászprofesszort, a Magyarok kenyere jótékonysági program ötletgazdáját és Dudás Károly írót.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »