Szijjártó visszaszólt az osztrákoknak

Magyarország csak azokat a bevándorlókat fogadja vissza, akik az országnál léptek először az Európai Unió (EU) területére – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

Szijjártó Péter Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kijelentésére reagált, amely szerint Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió területére léptek.

Magyar álláspont

A külgazdasági és külügyminiszter közleményében kijelentette, „a magyar álláspont egyértelmű és változatlan, csak azokat fogadjuk vissza, akik Magyarországnál léptek először az Európai Unió területére”.

Rámutatott, a közel-keleti vagy afrikai illegális bevándorlók „nyilvánvalóan” más országoknál léptek az unió területére, az pedig, hogy a bevándorlókat ezekben az országokban nem regisztrálták, nem jelent kifogást. „Az előírások be nem tartása nem mentesít a következmények alól” – fogalmazott.

Kiemelte, Magyarország betartja az európai szabályokat, megvédi a határokat és regisztrálja a bevándorlókat.

Kiemelte, Magyarország betartja az európai szabályokat, megvédi a határokat és regisztrálja a bevándorlókat.

Az, hogy jelenleg csökken az Ausztriába érkező illegális bevándorlók száma, a szigorított magyar határvédelemnek köszönhető – tette hozzá.

„Tévúton jár mindenki, aki egy olyan országot kritizál, amely védi Európát, így védi Ausztriát is” – írta Szijjártó Péter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »