Szijjártó Péter: Szíriában reménytelennek tűnik a helyzet

Szíriában reménytelennek tűnik a helyzet – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozásának szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter újságírók előtt úgy vélekedett: noha a békés megoldás lehetősége távolinak tűnik, a tagállamok határozottan világossá tették, hogy kizárólag a politikai megoldás vezethet békéhez a közel-keleti országban.

Az uniós külügyminiszterek arra szólították fel Oroszországot, hogy fellépésével és politikájával segítse a szíriai rezsim bombázásainak megfékezését, valamint biztosítsák a humanitárius segélyek azonnali célba juttatását – mondta el Szijártó Péter, utalva arra, Oroszország elleni esetleges szankciók bevezetéséről egységes uniós álláspontról nincs szó.

„Magyarország úgy látja, ha a szíriai helyezet nem változik meg, akkor a fokozódó bevándorlási nyomás miatt Európa fog veszíteni” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Európának egyértelmű érdeke, hogy megállapodás jöjjön létre az Egyesült Államok és Oroszország között, mert csak ez vezethet a konfliktus politikai megoldásához – tette hozzá.

Elmondta, hogy a tagállamok nyilatkozatukban világossá tették, hogy a konfliktust nem lehet katonai eszközökkel kezelni. A szöveg ezért kitér arra is, hogy Aleppó fölött be kell szüntetni a katonai repüléseket és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a még súlyosabb humanitárius katasztrófa megelőzhető legyen.

Szijjártó Péter elmondta, hogy magyar javaslatra a szövegben megerősítik a terrorszervezetek elleni fellépés fontosságát, emellett a vallási közösségek elleni bűncselekmények büntethetősége is bekerült a dokumentumba.

A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió globális stratégiájának védelmi és biztonságpolitikai fejezetének bevándorlással foglalkozó szakasza a legális migrációra helyezi a hangsúlyt, ezért Magyarország azt kezdeményezte, hogy a dokumentumot ne üdvözölje a tanács, ami a migrációs álláspont elfogadását jelentette volna.

Elmondta, hogy Magyarország kezdeményezésére nyilatkozatot fűztek a tanácsülés dokumentumához, amely kimondja, hogy a globális stratégia végrehajtása semmilyen módon nem érintheti a tagállamok bevándorlási politikájának nemzeti hatáskörben tartását. Ez azt jelenti, hogy a bevándorlási politikát a tagországok maguk határozhatják meg – húzta alá.

Magyarország úgy gondolja, hogy az Európai Unió és Európa egésze előtt álló kihívásokra nem a bevándorlás jelenti a választ. Sem a demográfiai, sem a munkaerő-piaci kihívások esetében sem – mondta a miniszter.

„Ideje magunk mögött hagyni minden olyan szemléletet, amely nem a bevándorlás csökkentését célozza, hanem továbbra is ösztönzi a bevándorlást és a tagországok közötti elosztásról beszél” – tette hozzá.

Magyarország úgy látja, hogy a határok védelme az első számú prioritás. Minden más csak akkor következhet, ha az Európai Unió képes megvédeni önmagátt. Magyarország már példát mutatott erre – jelentette ki a miniszter.

A tárgyalás folyamán Magyarország hangsúlyozta, hogy a terrorellenes küzdelmet folytatni kell, valamint azt, hogy a hotspotokat, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat az unió területén kívül kell létrehozni annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »