Szijjártó Péter: A kisebbségi jogok tekintetében nem lehet visszalépés

Az európai uniós társulási szerződés kimondja, hogy nem lehet egy partnerországban visszalépés a kisebbségi jogok tekintetében – jegyezte meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel.

 

Szijjártó Péter mindezt az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta. Elmondása szerint Ukrajnában a szabályozás miatt rosszabb helyzetbe kerülnek az ukrán kisebbségek, így a magyarok is, mint amilyenben a Szovjetunió időszakában voltak.

 

Felidézte, mivel az oktatási törvény alapvetően sérti meg az Ukrajna és az Európai Unió között megkötött társulási szerződést, a jövő hétfőn a külügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán kezdeményezni fogja az Ukrajna-EU társulási megállapodás felülvizsgálatát. Hozzátette, ez egy érzékeny kérdés, mivel gazdasági jelentősége is van, és az a tapasztalata, hogy Ukrajnát meglepte a heves ellenállás, amit például a magyar kormány is tanúsított.

 

„Én azt gondolom, hogy ami Ukrajnában zajlik ebben az ügyben az szégyen és gyalázat, de legalább ennyire szégyen, hogy az Európai Unió és más európai intézmények sem szólaltak fel és nem mondtak egyértelmű, sommás véleményt ebben az ügyben” – tette hozzá.

 

A miniszter elmondta azt is, felháborító, hogy a nemzetközi szervezetek vezetői is hallgatnak, hiszen ezeket a szervezeteket az unió tagállamai tartják el.

 

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »