Szijjártó nagyon egyetértett a bajor miniszterrel

Az illegális bevándorlásnak jelentős gazdasági kockázata van egész Európában, a külső határ megvédése nélkül fennáll a kockázata a schengeni övezet „borulásának”, márpedig az övezet fennmaradása a magyar és a német gazdaságnak is érdeke – hangsúlyozta Szijjártó Péter csütörtökön a magyar-bajor vegyes bizottság 19. ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjegyezte azt is, hogy a schengeni övezet megszűnése az európai gazdasági versenyképesség teljes elvesztéséhez vezetne.

A bevándorlási válság ugyanis azt a kérdést is előhozza, hogy meddig tarthatók nyitva a belső határok, ha a külsőket nem lehet megvédeni – tette hozzá.

Szijjártó Péter megismételte, Magyarország álláspontja, hogy a bevándorlási válság megoldása a külső határok megvédésénél kezdődik.

Miután megépült a kerítés Magyarország déli határán, létrejött a megfelelő jogszabály és a visegrádi országok segítséget adtak, Magyarország biztosíthatja Bajorországot arról, hogy Magyarországon keresztül nem érkeznek oda illegális bevándorlók, Magyarország megvédi az Európai Unió és a schengeni övezet külső határát a jövőben is – hangsúlyozta.

A bajorok sok pontban egyet értenek

Beate Merk, a bajor miniszterelnöki hivatal európai ügyekért és regionális kapcsolatokért felelős miniszter kiemelte, hogy a migrációs kérdésben sok pontban azonos módon látják a helyzetet. Ő is azt hangsúlyozta, hogy Európa külső határait védeni kell; ismerni kell, hogy kik jönnek, és mit akarnak – mondta. Ahol humanitárius segítségre van szükség, ott azt meg kell adni – jelentette ki, de azt is hangsúlyozta, hogy a gazdasági okokból Németországba érkezők nem maradhatnak, őket vissza kell vezetni hazájukba, és ez igazságossági kérdés is.

Korlátok, lezárás, okok kezelése Szíriában, cselekvés Afrikában

A bajor miniszter úgy látta: ha a balkáni útvonalat nem zárták volna le, akkor Németországban most is olyan helyzet lenne, mint tavaly. Meg kell mondani azt is, hogy az országok integrációs és befogadó képessége korlátos – jelentette ki.

Beate Merk hozzátette: emberségesen szeretnének fellépni, szerinte a kiváltó okok ellen kell fellépni Szíria térségében, továbbá cselekedni kell az afrikai kontinensen is, gondoskodva arról, hogy az ott élő emberek ne induljanak meg Európa felé.

Merkelék szeme Afrikán

A következő években jelentős mértékben növekedni fog az Afrikából elvándorlók száma, amennyiben a kontinens gazdasági kilátásai nem változnak – figyelmeztetett csütörtökön Németország nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős minisztere. Merkel ugyanitt arról beszélt, hogy hogyan lehetne elejét venni annak, hogy tömegek induljanak meg Európa felé a jobb élet reményében.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »