Szijjártó most az Iszlám Államnak üzent hadat

Szijjártó most az Iszlám Államnak üzent hadat

Lőszert, kiképzést és orvosi ellátást is adunk az iraki fegyveres erőknek – derült ki Szijjártó Péter mai sajtótájékoztatóján. Újságírói kérdésre a Budapestre érkezett iraki külügyminiszter elmondta: országában üzletelhetnek letelepedési kötvényekkel, ha az nem sérti a jogszabályokat.

Egész Európának Irak mellé kell állnia – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter iraki kollégájával közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Ibráhim al-Dzsaafari a kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezményt írt alá Szijjártó Péterrel, beszédeikben azonban a két politikus alig említette a gazdasági kapcsolatokat, mindketten a biztonságpolitikai kérdésekre koncentráltak.

Irak sorsdöntő harcot folytat az IÁ ellen, melynek megsemmisítése nélkül nem lehet biztonságról beszélni a világ egyetlen pontján sem, és nem lesz megoldás a bevándorlási válságra – mondta Szijjártó. Magyarország ezért sürgetni fogja az Európai Uniót, hogy a Perzsa-öböl menti államnak adjon anyagi hozzájárulást, de a sajtótájékoztatón kiderült, hazánk bilaterális alapon is segítséget nyújt.

Magyarország nem csak beszél az Iszlám Állam elleni harc fontosságáról, hanem a kezdetektől fogva résztvevői vagyunk a harcnak – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter bejelentette, a jelenleg is Irakban állomásozó 146 magyar katonán túl,

januárban újabb fegyverszállítmányt, többek között 110 ezer lőszert küldünk az országba.

Hozzátette: Magyarországon jelenleg tizenöt iraki katonatiszt kap tűzszerész kiképzést, s Olaszországgal együttműködve a jövőben a rendőri erők képzésében is részt veszünk majd.

Sebesült iraki katonákat is elláthatunk – tette hozzá a miniszter.

A nagylelkű felajánlás azonban biztonsági kockázatot hordozhat. Korábban kiszivárgott,  hogy a Honvédkórházban sérült kurd harcosokat ápolnak, valamint hogy eddig 240 tonna lőszert szállítottunk az iraki hadseregnek. Akkor a nemzetbiztonsági bizottság napirendre vette az ügyet, s ellenzéki képviselők jelezték: a kormány terrorizmussal riogató kommunikációja nehezen egyeztethető össze az Iszlám Államot provokáló, ügybuzgó felajánlásokkal.

A mai sajtótájékoztatón újságírók kérdésére

A külügyminisztert arról is kérdezték, támogatja-e Szaúd-Arábia felvetését, ami a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) olajexportjának mérséklését indítványozza. Az olaj árfolyamának zuhanása ugyanis megosztja a kőolajtermelő országokat, a piaci tendenciát leginkább megsínylő Szaúd-Arábia felvetését pedig november 20-án, Bécsben tárgyalja meg a szervezet. Ibráhim al-Dzsaafari elmondta: a háborús helyzetre való tekintettel nem tartaná igazságosnak, ha az OPEC arra kényszerítené Irakot, hogy korlátozza olajexportját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »