Szijjártó: Megbélyegzik a máshogy gondolkodókat

Nyugat-Európa a naivitás állapotában van, folyton közös megoldást akar, miközben egy év alatt ezt nem sikerült elérni, Európába beköltözött a terrorizmus – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Hírlapnak.

A napilap pénteki számában megjelent interjúban a tárca vezetője azt mondta, az unió jelenlegi vezetői veszélyes politikát folytatnak, ami a biztonságot is veszélyezteti. Minden európai politika középpontjába a biztonság helyreállítását kell helyezni, mert „a terrorizmus beköltözött Európába”, a migránsáradat rendkívüli mértékben rontotta a közbiztonságot – fejtette ki.

Hangsúlyozta: Európa legnagyobb értéke az egysége, de az uniós vezetők csak beszélnek az egységről, ha ők akarnak valamit, azt mindenkinek támogatnia kell, de ha más akar valamit, az már az egység megbontását jelenti. Hozzátette: 28 tagállam között természetes, hogy van vita, a probléma az, ha „megbélyegzik” azokat, akik máshogy gondolkodnak.

A Törökország és az EU közötti szerződéssel kapcsolatban azt mondta, nagyot hibázott Európa, mert elhitette Törökországgal, hogy vízummentességet kaphat a szerződés betartásáért cserébe, miközben még a „legmigránsbarátabb” kormányai is határozott nemet mondanak a török vízummentességre.

Hozzáfűzte, reális az esély egy újabb migrációs hullámra, de az unió erre semennyire sincs felkészülve. „Addig lamentálnak, amíg nem lesz min vitatkozni” – fogalmazott.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »