Szijjártó: Lesz következmény

Szijjártó: Lesz következmény

A külügyminiszter szerint Brüsszel sem hagyhatja figyelmen kívül a magyar választók akaratát.

Szijjártó Péter a holland kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hétvégi kvótanépszavazásnak – érvénytelensége ellenére is – kell hogy legyen következménye, mivel a nemek elsöprő győzelmet arattak. Hozzátette: úgy tudja, hogy a miniszterelnök senkit nem von felelősségre a referendum érvénytelenségéért.

„Nem lehet függetleníteni magunkat attól a ténytől, hogy soha egy politikai irányzatra nem szavaztak még annyian, soha egy politikai család nem kapott még akkora támogatást bármilyen szavazáson, Magyarországon 1990 óta, mint az a támogatás vagy az az egyértelmű akaratkifejezés, amely arra vonatkozott, hogy Magyarország igenis utasítsa el a kötelező betelepítési kvótákat” – mondta a külügyminiszter.

Holland kollégája viszont úgy véli: az európai döntéshozatali rendszert nem lehet megváltoztatni egy nemzeti népszavazással.

„Van egy európai döntéshozatali rendszer, nem az én asztalom, hogy megítéljem a magyar alkotmányosságot, de van egy európai döntéshozatali folyamat, ami olyan, amilyen. Ezt nem lehet megváltoztatni egy nemzeti népszavazással, úgyhogy nem tudom megállapítani, hogy ez milyen jogi következményekkel fog járni” – nyilatkozta Bert Koenders.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »