Szijjártó jobb helyet talált Veres nőjének Moldovánál: New Yorkban képviselhetné a "magyar érdeket"

Szijjártó jobb helyet talált Veres nőjének Moldovánál: New Yorkban képviselhetné a "magyar érdeket"

"Roppant praktikus – és az ország nemzetközi megítélése szempontjából hasznos – oka" van annak, hogy Dobolyi Alexandra végül is nem a moldáv fővárosban, hanem New Yorkban lesz diplomata – írja a Magyar Nemzet. Még tavaly jelent meg a hír, hogy a szocialista politikust, volt európai parlamenti képviselőt nagykövetnek delegálja a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), majd nem sokkal később derült ki, hogy mégsem Chisinau, hanem New York lesz az állomáshelye.

A Magyar Nemzet minisztériumi forrásokból úgy értesült, a döntést személyesen Szijjártó Péter hozta meg, és roppant prózai okai vannak: Dobolyi Alexandra ugyanis régóta jó kapcsolatban van Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral.

– Ha lehet azt mondani, ennek nagyon egyszerű oka van: Guterres évekig a Szocialista Internacionálé elnöke volt, én pedig ugyanennek a szervezetnek a regionális vezetője, így értelemszerűen sokat találkoztunk, de valóban elmondhatom, hogy jó munkakapcsolatban vagyunk – mondta a lap megkeresésére Dobolyi Alexandra. Hangsúlyozta, hogy ő egyelőre semmilyen értesítést nem kapott arról, hogy kineveznék, csak a sajtóból értesült mindenről, még azok az újságírók sem keresték, akik cikkeket közöltek az esetleges megbízatásáról.

A lap minisztériumi forrásai szerint ugyanakkor „nagyjából eldőlt”, hogy Dobolyi Alexandra megkapja a kinevezést New Yorkba, mivel ott "jobban képviselhetné a magyar érdekeket" nemzetközi szinten, mint Chisinauban.

– Valóban, az ENSZ-ben talán többet tudnék tenni Magyarországért, mint Moldáviában, de még egyszer mondom, erről egyelőre semmilyen döntés nincs – mondta ezzel kapcsolatban Dobolyi.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésének nem ez lenne az első politikai szekértáborokon átnyúló döntése. Szijjártó Péter 2015 novemberében például kitüntette Medgyessy Péter volt szocialista kormányfőt a magyar-kínai jó kapcsolatok építésében játszott szerepéért. Idén júniusban pedig Kovács László volt külügyminisztert delegálta Alois Mock egykori osztrák alkancellár, külügyminiszter temetésére. (Ő vágta át jelképesen Horn Gyulával a vasfüggönyt 1989-ben.) Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter, pártelnök szintén jó kapcsolatban áll Szijjártó Péterrel, egy a Figyelőnek adott 2016-os interjúban maga Kóka mondta, hogy rendszeresen találkoznak, és időnként a külföldi útjaira is elkíséri a minisztert. Tavaly nyáron az kavart némi vihart, hogy a KKM Eörsi Mátyást, a Demokratikus Koalíció tagját jelölte a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkárának, innen két éve egyenesen ki akarták zárni Magyarországot. Eörsi Mátyás végül maga lépett vissza a jelöltségtől.

(MNO nyomán)

Korábban írtuk: Mégsem csinálhatnak nagykövetet Veres János öregecskedő feleségének utódjából – nem ment el a meghallgatásra

Az is egy WikiLeaks-táviratból derült ki, mekkora kurva az MSZP-s Dobolyi Alexandra

Makaóban romantikázott Veres és Dobolyi – össze-vissza hazudoznak róla


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »