Szijjártó: Ezt visszautasítom

Szijjártó: Ezt visszautasítom

Természetes dolognak tartja az orosz külügyminiszter látogatását magyar kollégája. Szijjártó Péter a Hír TV kérdésére visszautasította az erre vonatkozó bírálatokat.

„Visszautasítjuk azt a hozzáállást, amely nagyjából azt próbálja sugározni, hogy ha egy ország mérete egy bizonyos szint fölött van, és annak az országnak a vezetői beszélnek Oroszországgal, akkor az fantasztikus bölcsesség, erő és előrelátás, hogyha egy ország mérete egy bizonyos szint alatt van, és úgy beszélnek Oroszországgal, az pedig a trójaifalóság. Ezt visszautasítom. Ez mindenfajta korrektséget nélkülöző hozzáállás a nemzetközi politikában. Mi világossá tettük többször is, hogy úgy látjuk, az európai versenyképesség növelése csak úgy lehetséges, hogyha Európa és Oroszország között létrejön egy pragmatikus, ésszerű együttműködés, amely egymás tiszteletén és a nemzetközi jog tiszteletén alapul” – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A két külügyér elsősorban gazdasági kérdésekről egyeztetett Budapesten. Mindkét fél a paksi bővítés fontosságát hangsúlyozta.

„A beruházási együttműködésnek nagyobb figyelmet fogunk szentelni paritásos alapon, ezt a vezetőink is támogatják. Az energetika, az olaj- és a gázipar játszik nagyon fontos szerepet, illetve a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés a Roszatommal. Ezt a projektet stratégiainak tartjuk, hiszen hosszú távú. Biztosak vagyunk abban, hogy a projekt megvalósítása Magyarország energetikai biztonságához, munkahelyek megőrzéséhez és összességében a magyar gazdaság fejlődéséhez fog hozzájárulni” – fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Tekintse meg a teljes sajtótájékoztatót:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »