Szíjjártó: A magyarok ma is ilyenek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban tartott előadást az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, helyi idő szerint kedden este.

Az exkluzív washingtoni Nemzeti Sajtóklubban – ahol csakis újságírók és közéleti személyiségek lehetnek tagok – telt ház várta a repülőtérről egyenesen oda érkező Szijjártó Pétert. A rendezvényt a klub egyik elegáns éttermében tartották, magyar borvacsorával egybekötve, s ez volt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére rendezett washingtoni megemlékezéssorozat nyitórendezvénye.

Ünnepi szónoklatában a magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta: büszke nemzet nevében szól, olyan nemzetében, amely büszke a kultúrájára, a több mint ezeréves történelmére és kereszténységére.

“Magyarország a szabadság és a szabadságharcosok hazája” – fogalmazott a miniszter, s hangsúlyozta, hogy 1956 fontos mérföldkő a magyar történelemben, mert kiderült, hogy a diktatúra nem tud gyökeret ereszteni Magyarországon, és bebizonyosodott, hogy a magyarok szembeszállnak bárkivel, ha a szabadságukról van szó.

Ezzel összefüggésben utalt a magyar történelem szabadságküzdelmeire, az ottomán birodalom ellen vívott küzdelmektől a Habsburg-birodalom elleni szabadságharcokig. “A magyarok ma is ilyenek” – szögezte le Szijjártó Péter.

Szólt arról is, hogy 1956-ban ugyan ígértek segítséget külső hatalmak, de ez a segítség nem érkezett meg.”A szabadságharcot leverték, a megtorlás brutális volt, de a hősök példája egészen 1990-ig mindig bátorított bennünket” – mondta. Majd kifejtette: sokat tanultunk ’56-ból, s a legfőbb tanulságnak azt nevezte, hogy “mindig magunknak kell megküzdenünk a szuverenitásunkért és a szabadságunkért”. Leszögezte azt is: saját jövőjükről csakis a magyarok dönthetnek. “Mi olyannak szeretjük a hazánkat, amilyen, mint ahogyan az amerikaiak is úgy szeretik a hazájukat, amilyen. S mi soha nem engedjük meg senkinek sem, hogy ezt a hazát megváltoztassa ” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.
    Kitért arra is, hogy Magyarország nem szokott másokat bírálni, megadja a tiszteletet másoknak és más országoknak, ugyanakkor el is várja a tiszteletet.
    A külügyminiszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak – ahogyan fogalmazott: a szabad és derék emberek országának -, hogy az 1956-ban menekülni kényszerülők közül sokakat befogadott, megadta nekik a lehetőséget az újrakezdésre. Hozzátette: nemcsak Magyarország, hanem az Egyesült Államok is büszke lehet az ’56-os magyarokra, akik az új hazának is hűséges és tevékeny polgárai lettek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »