Szijjártó: a kisebbségi jogok tekintetében nem lehet visszalépés

Szijjártó: a kisebbségi jogok tekintetében nem lehet visszalépés

BUDAPEST. Az unió társulási szerzõdése kimondja, hogy nem lehet egy partnerországban visszalépés a kisebbségi jogok tekintetében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Szijjártó Péter az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta, ehhez képest Ukrajnában a szabályozás miatt rosszabb helyzetbe kerülnek az ukrán kisebbségek, így a magyarok is, mint amilyenben a Szovjetunió idõszakában voltak.

Felidézte, mivel az oktatási törvény alapvetõen sérti meg az Ukrajna és az Európai Unió között megkötött társulási szerzõdést, a jövõ hétfõn a külügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán kezdeményezni fogja az Ukrajna-EU társulási megállapodás felülvizsgálatát. Hozzátette, ez egy érzékeny kérdés, mivel gazdasági jelentõsége is van, és az a tapasztalata, hogy Ukrajnát meglepte a heves ellenállás, amit például a magyar kormány is tanúsított.     

"Én azt gondolom, hogy ami Ukrajnában zajlik ebben az ügyben az szégyen és gyalázat, de legalább ennyire szégyen, hogy az Európai Unió és más európai intézmények sem szólaltak fel és nem mondtak egyértelmû, sommás véleményt ebben az ügyben" – tette hozzá.       

A miniszter a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában elmondta azt is, felháborító, hogy a nemzetközi szervezetek vezetõi is hallgatnak, hiszen ezeket a szervezeteket az unió tagállamai tartják el.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »