Szigorúbb szabályozás lép érvénybe a dohánytemékekre május 20-tól

Szigorúbb szabályozás lép érvénybe a dohánytemékekre május 20-tól

Május 20-tól érvénybe lép a dohánytermékekről szóló, még 2014-ben elfogadott irányelv, amely sok változást tartogat a dohányipari cégek és a dohányfogyasztók számára is. Bár a rendelkezés közvetlenül nem emeli a dohánytermékek árát, valószínű, hogy közvetve igen.

 

Szlovákiában a lakosság 21 százaléka dohányzik, ami a hetedik legalacsonyabb arány az EU-28 tagállamai között. Egy átlagos hazai dohányzó naponta 12,5 cigarettára gyújt rá – összehasonlításképp: egy osztrák, egy görög vagy egy ciprusi dohányos ezzel szemben napi egy dobozzal elfüstöl.

 

A cigaretta értékesítése a múlt századtól napjainkig, miliárd darabban megadva. Forrás: statista.com

 

Szigorúbb szabályozás

 

A szóban forgó EU-s rendelkezés betiltja a jellegzetes, például a mentolos ízesítésű cigarettákat. Ez ellen leginkább Románia és Lengyelország tiltakozott, de az Európai Bizottság álláspontja nem enyhült meg. A mentolos cigiket így legkésőbb 2020. május 20-ig kivonják a forgalomból. Szlovákiában a felmérések szerint a dohányosok 15 százaléka szív mentolos vagy más ízesítésű cigarettát.

 

Az irányelv fontos rendelkezése, hogy arra kötelezi a dohányipari cégeket, hogy részletes jelentéseket nyújtsanak be a tagállamoknak a dohánytermékekben – különösen a cigarettákban és a cigarettasodrásra szánt dohánytermékekben – felhasznált összetevőkről. Nem véletlenül: az EU-ban évente 700 ezer ember hal meg dohányzás okozta betegségekben. Műtrágyával kezelt dohánylevelekben akár polónium is előfordulhat, amelynek alfa-sugárzása a szervezetbe jutva nagy, gyakran végzetes károkat okoz.

 

Elvileg egészségvédő figyelmeztetésekkel kell ellátni a dohánytermék csomagját. Ez Magyarországon már régebb óta működik, Szlovákiára egyelőre nem jellemző. Az irányelv előírja, hogy a cigarettás-doboz felületének 65 százalékán kell szerepelnie elrettentő célzattal szövegeknek és képeknek, megszabva a doboz méreteit, elosztását, a logó nagyságát, stb. (További információt ide kattintva érhet el.)

 

Forrás: magyarvagyok.info

 

Szlovákia nem mindenben ért egyet

 

A parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottság még 2013-ban állásfoglalt az akkor még csak készülő irányelvvel kapcsolatban. Nem értett egyet például a figyelmeztető képek és szövegek nagyságának növelésével, nem tetszett neki többek között a dobozok méretének és kinézetének egységesítése sem, mivel szerinte ezek az intézkedések nem szolgálják az egészséget.

 

„Ami a mértéktelen standardizálását illeti, nem csak a piaci versenybe és az áru vagy szolgáltatás szabad választásába avatkozik bele, hanem keresletet teremt az EU-n kívüli csempészárura. Mivel az egészségügyi minisztérium szakértői a jelenlegi  jelöléseket (a dobozon) elégségesnek találják, nem tartom szükségesnek az irányelv elfogadását” – mondta a bizottság akkori alelnöke, Ivan Štefanec (akkor SDKÚ-DS).

 

Anna Záborská európai parlamenti képviselő (KDH), aki egyébként támogatta a kemény dohányellenes intézkedéseket, úgy nyilatkozott az irányelv vitatott pontjaival kapcsolatban, hogy „Schengen keleti határvégén vagyunk és egy ilyen lépés megnehezítené a rendőrség és a vámosok harcát a csempészekkel”.

 

Az elrettentő képek előzetes látványtervei. Vitatott a hatékonyságuk. Forrás: DennikN.sk

 

Az elrettentő képüzeneteket tartalmazó dobozok ellen foglalt állást korábban a Közegészségügyi Hivatal egyik dohányipari felügyeleti szervének tagja, Jarmila Halgašová is, aki szerint „Kanadában a fiatalok között a legnépszerűbb cigarettákat műanyag zacskókban árulják, nem érdekli őket sem a logó sem a márka, csakis az ár. A dohányzás ellen harcoljunk hatékony eszközökkel és ne valóságtól elrugaszkodott ötletekkel”.

 

Azért voltak előrelépések

 

Az Eu-s irányelveknek köszönhetően a dohányzás Szlovákiában visszaszorulóban van, de a dohányosok körében egyre több a fiatal. Az összességében kedvező változás egyértelműen a cigaretta árának jelentős megemelésének is köszönhető. Ma a cigaretta kiskereskedelmi árának több mint 60 százaléka lényegében adó.

 

Egy ponton túl azonban a dohánytermékek jelentős megadóztatása minden tagállam költségvetéséből pénzt húz ki. A dohányzás további visszaszorítása miatt az EU összesen 5 milliárd eurónyi adóbevételtől eshet el és a jövőben 175 ezer munkahely kerülhet emiatt veszélybe, miközben a cigaretta feketekereskedelme 25-55 százalékosra nőhet a jelenlegi 11 százalékról. A bevételkiesést az egészségügyi kiadások csökkenése sem tudja majd ellensúlyozni (590 millió euró), legfeljebb mérsékelni.

Az ábra azt mutatja, hogy melyik európai országban hány szál cigarettát szív el naponta egy átlagos dohányos. Forrás: DennikN.sk

Körkép.sk, Euractive.com

Nyitókép: Tvnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »