Szigorúbb ellenőrzést várnak az airbnb-sek

Szigorúbb ellenőrzést várnak az airbnb-sek

„Javaslatunk szerint az Airbnb-n, a Booking.comon és hasonló oldalakon csak akkor lehessen egy lakást meghirdetni, ha a megfelelő engedélyszámot is csatolják hozzá. Ez hatásos módszer lenne arra, hogy illegálisan ne lehessen kiadni a szobákat. A legális lakáskiadók pedig természetesen a rájuk vonatkozó jogszabályokat is jobban betartják, mert nem akarják elveszíteni az engedélyüket egy ellenőrzés során” – mondta lapunknak Rege Mihály, a U&B Management ügyvezetője.

A lakások üzemeltetésével és rövid távú kiadásával foglalkozó cég tulajdonosa szerint a közelmúltban több olyan hír is megjelent az iparágról, amely kedvezőtlen fényben tünteti fel e tevékenységet. Lapunk is beszámolt róla, hogy több belvárosi társasházban közgyűlési határozat született ellene, de a világ különböző városaiban is egyre szigorúbbak a szabályok. Több szállodaipari dolgozó is komolyabb szabályozást követelt. Rege Mihály szerint semmilyen objektív érv nincs, amely indokolná a rövid távú lakáskiadás korlátozását. Hozzátette, léteznek gondok, mint például a túl sok vendég elszállásolása egy lakásban. Mint mondta, ezek a helyek kontrollmentes hosztelként üzemelnek. Ám ezen problémák a meglévő szabályok nem megfelelő betartásából fakadnak. Úgy vélte, a sokak által kifogásolt legénybúcsús angolok hangoskodásáról nem az Airbnb-n hirdető tulajdonosok tehetnek, ők elsősorban a burjánzó hosztelek vendégei, és a probléma kezelésére a szabályok betartatása mellett az utcákon nagyobb rendőri jelenlét jelenthet megoldást.

Mint mondta, a szabályok szigorúbb számonkérését természetesen minden tisztességes vállalkozó és magánszemély támogatja, így Rege Mihály és társai is, akikkel úgy döntöttek, valamilyen társulási formát hoznak létre. Valószínűleg szövetséget alapítanak, aminek segítségével tájékoztatják az embereket a rövid távú lakáskiadás szabályos működéséről. Mint mondta, a tisztességes vállalkozók célja, hogy mindenki betartsa a törvényeket, befizesse a kiadás után járó adót, figyeljen a lakóira.

Rege Mihály szerint a világon sehol nincs olyan szabályozás, amely ugyanazokat a feltételeket támasztaná a rövid távú lakáskiadókkal szemben, mint amik a szállodákra vonatkoznak. Hozzátette, a kiadható napok éves korlátozása egyedül Amszterdamban fordul elő. Azonban ennek felülvizsgálata várható ott is, mivel eddigi eredménye az volt, hogy az amúgy rendkívül szabálykövető Hollandiában a rövid távú lakáskiadás a szürkezónába vándorolt, hiszen ilyen mértékű korlátozással életképtelen. Kiemelte, ezenkívül drasztikus korlátozás csak néhány városban van érvényben világszerte. Például Berlinben vagy New Yorkban, de mindenhol a komoly bérlakáshiány az ok.

Hogy ezekről a problémákról valóban a rövid távú lakáskiadás tehetne, azt számtalan elemzés cáfolta már, ráadásul Budapesten egyáltalán nincs olyan mértékű bérlakásprobléma, mint ami ezeket a nyugati nagyvárosokat jellemzi. A rövid távú lakáskiadás lakásárak és bérleti díjak mozgására gyakorolt hatása a fővárosban az arányok miatt még a belső kerületekben is elenyésző

– jelentette ki a cégvezető.

A lapunkban is említett kilencezer Airbnb-n található lakásról azt mondta, ez a szám a honlapon valaha regisztrált és még nem törölt profilra vonatkozik, nem a jelenleg is aktívan üzemelő lakásokra, ami ennek legfeljebb a fele lehet. Szerinte ez egy kétmilliós nagyvárosban elenyésző szám.

Az airbnb-sek egyetértenek abban, hogy ez az utazási forma nem csak versenyképes árai miatt vonzó, ami jóval több ember számára tette lehetővé az utazást és Magyarország meglátogatását. A vendégek igénylik, hogy jobban bekapcsolódjanak a város vérkeringésébe, erre ez az utazási forma lehetőséget kínál. Szerintük nemcsak a szűken vett idegenforgalomra, hanem általában a helyi vendéglátóiparra, kiskereskedelemre vagy a budapesti gyógyfürdők forgalmára is rendkívül pozitív hatást gyakorolnak a lakások. Rege Mihály szerint elég csak megnézni azt az elképesztő mértékű fejlődést, amin a belső kerületek keresztülmentek az elmúlt pár évben a rövid távú lakáskiadás megjelenése óta. Haldokló helyi iparú, üres kirakatokkal tarkított városrészek keltek életre.

Korábban beszámoltunk róla, hogy azoknál a társasházaknál, ahol a lakógyűlés többségben úgy dönt, akár tilthatják is az Airbnb-t. A bíróság sérelemdíjat állapíthat meg, amelynek minimális összege a Fővárosi Törvényszék gyakorlatában ötvenezer forint. Minden lakó kérheti, és amennyiben a jogsértő magatartás hosszabb ideig fennáll, úgy a sérelemdíj mértéke is nő. Ez egy 15-20 lakásos társasháznál már elég komoly összeg, és a perköltséget is hozzá kell számolnia a lakástulajdonosnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »