Szigorúbb büntetést kapnak az erőszaktevők Szerbiában

A szerb büntető törvénykönyv módosításával szigorítják a családon és a társadalmon belüli erőszak büntetését is, valamint új, nemi szabadság elleni bűncselekmények is bekerülnek a törvénybe – jelentette Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pénteken.

A kormányfő belgrádi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az erőszaktevők többé nem kaphatnak felfüggesztett börtönbüntetést, hanem le kell tölteniük a kiszabott büntetési időt.

Aleksandar Vucic a kormány több tagjával, valamint civil és segítő szervezetek tagjaival tárgyalt pénteken a családon belüli erőszak, az iskolai erőszak, a huliganizmus és a társadalom minden szintjén, az élet minden területén fellelhető erőszak elleni küzdelemről.

Téves üzenet

Az új törvénnyel a tervek szerint már bizonyos bűncselekmények kísérletét is büntetik majd. Emellett növelik a büntetés alsó és felső határát is. A büntetés alsó határa azért emelkedik, mert már az elkövetési kísérlet is bűncselekménynek számít majd, a legfelső határt pedig legalább három esetben – kiskorúval és magatehetetlen személlyel szembeni szexuális visszaélés, illetve szexuális erőszak – mindenképpen növelni kell.

Aleksandar Vucic szerint a közelmúltig túl alacsony büntetéseket szabtak ki a bíróságok a nemi szabadság elleni bűncselekményekért, ami téves üzenetet közvetít az elkövetők felé.

A családon belüli erőszak ellen is határozottan kell fellépni – hangoztatta. Hozzátette ugyanakkor: javuló tendenciának tekinthető, hogy míg tavaly 61 ember lett családon belüli erőszak áldozata, az idei év első felében „csak” 19.  Bejelentette, hogy további biztonságos házakat építenek az áldozatok számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »